Gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je juče da će komunalna policija moći da počne da radi kada Grad utvrdi budžet za narednu godinu.


– Nismo zadovoljni svim ovlašćenjima koje je komunalna policija dobila, ali je bolje nego što je bilo juče – kazao je Đilas.

Gradonačelnik je rekao da se neće štedeti na broju komunalnih policajaca kojih će u Beogradu biti između 300 i 400, navodeći da je potrebno da se sagledaju realne potrebe. On je dodao da će komunalna policija doprineti da se građani osećaju sigurnije, a biće rešeni i neki važniji komunalni problemi u Beogradu. Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o komunalnoj policiji. Njime se komunalna policija uvodi u sve gradove Srbije, a biće nadležna za komunalni red, zaštitu životne sredine, ljudi i dobara, održavanje reda u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i javnih zgrada.

Pripadnici komunalne policije biće ovlašćeni i za upotrebu određenih sredstava prinude, koja podrazumeva korišćenje fizičke snage, službene palice ili lisica. Broj komunalnih policajaca određuje grad, u skladu sa brojem stanovnika. Na 5.000 stanovnika trebalo bi da postoji po jedan komunalni policajac. Primena zakona počeće za šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari