Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, i Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd, posetili su juče novobeogradski vrtić „Srna“ i učestvovali u realizaciji projekta „Novi Beograd – ekološki grad, ekološka patrola stanica br. 136“.


Ovaj projekat deo je programa koji se već šest meseci uz podršku opštine Novi Beograd sprovodi u svim vrtićima Predškolske ustanove „11. april“. Cilj programa je edukacija najmlađih kako bi ekološke navike i ponašanje usvojili kao način života, kao i uključivanje starijih u projekte zaštite životne sredine.

U okviru projekta opština je pre nekoliko meseci poklonila i 60 eko-kontejnera za odlaganje reciklažnog otpada koji su raspoređeni po svim vrtićima.

– Ovaj vrtić pokazuje kako naša deca treba da se edukuju o jednom od najvažnijih problema sa kojima se planeta suočava. Ovo je pravi primer drugim školama i vrtićima u Srbiji da u svoje programe uključe one koji se tiču ekologije. Drago mi je kada vidim kako deca od tri-četiri godine uče i shvataju važnost održavanja zdrave životne sredine. U narednom periodu pokušaćemo da sa Ministarstvom za obrazovanje napravimo neke ekološke edukativne programe – najavio je ministar Dulić.

– Akcija „ekološka patrola“ deo je velikog edukativnog programa koji je uz pomoć opštine Novi Beograd, nastao pre šest meseci. Naš zadatak je da u vrtiću „Srna“ donesemo Ekološku deklaraciju, utvrdimo pravila i obaveze i onda to prenesemo na sve novobeogradske vrtiće – izjavila je direktorka predškolske ustanove „11. april“ Maja Stefanović.

Prema rečima organizatora, ovo je način da vrtići ne budu samo „parking za decu“ gde će ih ujutru roditelji ostaviti i zaboraviti do poslepodneva. Oni bi trebalo da dočekaju budućnost u kojoj otpad neće biti trošak nego sirovina kojom se trguje i koja donosi profit, ali da je to pre svega na generacijama koje sada upravljaju.

Prema rečima vaspitača, ovaj vrtić ima mnogo dužu tradiciju ekološke svesti i odgovornosti. Naime, na ulazu u vrtić, od njegovog otvaranja stoji napis „Sve što uništiš dok si mali, nedostajaće ti kad porasteš“. Ovo je poruka koju odrasli, zaposleni u „Srni“ žele da urežu u sistem vrednosti mališana iz novobeogradskih blokova, zato su svojim gostima podelili jabuke za koje su čačkalicom pričvrstili papirić sa ovim tekstom.

 

Kad „cvetaju“ konzerve

Mališani vrtića „Srna“, sa ministrom Dulićem, iskopali su u dvorištu tri rupe i u njih postavili šaku počupane trave, jednu limenku i jednu plastičnu flašu, kao investiciju u budućnost. Klinci su obećali da će pozvati reportere da slikaju kada nikne i procveta konzerva koju su postavili u rupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari