Zbog nemara, deponija u Vinči, na kojoj se odlaže smeće iz 13 beogradskih opština, pretvorila se u „ekološku tempiranu bombu“ koja ugrožava zdravlje stanovnika prestonice. U naredne dve godine, taj problem bi, prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke energetike i zaštite životne sredine u tehničkom mandatu i Siniše Malog, predsednika Privremenog organa Beograda, trebalo da bude rešen. Oni su juče najavili izradu studije kojom će se utvrditi konkretni koraci sancije deponije, kao i pronalazak investitora koji će ih finansirati.


Prema prognozama Siniše Malog, studija izvodljivosti bi trebalo da bude gotova do jeseni, nakon čega bi se održale konsultacije sa potencijalnim investitorima i pristupilo raspisivanju tendera. Ovim tempom, navodi Mali, početak rada na obnovi deponije u Vinči se očekuje na proleće sledeće godine.

– Deponija u Vinči predstavlja najveći problem Beograđana, ali istovremeno i veliku razvojnu šansu. Mi ćemo u narednih nekoliko meseci pronaći sve potencijalne partnere iz sveta koji mogu obezbediti kapacitete za čišćenje deponije, recikliranje i eventualno za proizvodnju električne energije. Takođe ćemo u narednom periodu izabrati da li će se ovaj projekat realizovati kroz javno-privatno partnerstvo, koncesijom ili nekim trećim vidom saradnje – izjavio je Mali. On dodaje, da je procenjena vrednost investicije između 250 i 300 miliona evra, ali da će se tačna cifra znati pošto se izradi studija izvodljivosti.

Ovo nije prvi put da se o ovoj temi razgovara na najvišem nivou, podseća Zorana Mihajlović.

– Još je 2007. godine Vlada Srbije donela odluku da se ekološki problem deponije u Vinči reši, tako što će se dati koncesija nekoj od 23 firme koje su u tom trenutku bile zainteresovane za taj posao. Ipak, ovaj projekat je stopirala tadašnja gradska vlast – rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, konkretne procene o količini toplotne i električne energije koja će se proizvoditi iz recikliranja smeća sa deponije u Vinči za sada ne postoje. Odgovore na ta pitanja, kako navodi, će dati studija izvodljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari