Hladnjače na Mesecu kao rešenje za opstanak više od milion biljnih i životinjskih vrsta 1Foto: EPA-EFE/Peter Komka

Više od milion raznih vrsta životinja i biljaka su danas na ivici opstanka i u opasnosti od izumiranja, a naučnici za ovakav tragičan trend krive ljudsku aktivnost uništavanja prirodnih habitata, zagađenje životne sredine i zagrevanje planete.

Prema podacima objavljene studije Kvins univerziteta u Belfastu, samo 49 procenata životinjskih vrsta danas nisu u opasnosti, ali stagniraju, 48 odsto su u padu i u različitim fazama degradacije, dok samo tri procenta svih životinjskih vrsta doživljava rast.

Neki naučnici predviđaju da bi, ukoliko se ništa radikalno ne preduzme u zaštiti biosfere naše planete, do polovine ovog veka sa lica zemlje moglo da nestane oko milion vrsta biljaka i životinja.

S obzirom na to da se sa skepsom gleda na mogućnost brzog i efikasnog globalnog reagovanja, koje bi moglo sprečiti masovni proces odumiranja, neki naučnici, kao Meri Hagedorn sa Smitsonian instituta u Vašingtonu, smatraju da se odumiruće vrste životinja mogu spasiti od potpunog nestanka tako što će se primerci njihovih ćelija sačuva u specijalnim bio-skladištima izgrađenim na Mesecu.

Hagedorn, koja se pune dve decenije bavi proučavanjem krioprezervacije – procesom zamrzavanja biološkog materijala na određenim temperaturama koji može obezbediti opstanak života i do 100 godina, kaže da je inspiraciju za objekte na mesecu dobila od već postojećeg „sefa“ za očuvanje mnogobrojnih vrsta biljaka, koji je u februaru 2008. godine izgrađen u Norveškoj.

Za razliku od semena biljaka, koje se čuva na konstantnoj temperaturi od minus 17 celzijusa, što je temperatura permafrosta u koji je skladište u Norveškoj ukopano, dugotrajno očuvanje životinjskih ćelija zahteva znatno nižu temperaturu, od oko minus 150 stepeni. Tako niske temperature, bez ulaganja dodatne energije, lako su ostvarljive na polovima Meseca, gde na dnu kratera, do kojih sunčeva svetlost nikada ne dopire, temperature iznose oko minus 160 stepeni.

Očuvanje životinjskih ćelija, takozvanih fibroblast ćelija, omogućilo bi naučnicima da od njih kreiraju ćelije jaja ili sperme i na taj način izvrše proces kloniranja izumrlih vrsta, kaže Hagedorn.

Uz ćelije ugroženih vrsta, kao što su slonovi, gorile, zelene morske kornjače velike mačke i mnoge vrste ptica, ona predlaže da se u specijalnim hladnjačama na Mesecu čuvaju i ćelije životinja koje imaju specijalnu namenu, kao na primer one koje uspešno modifikuju habitat u zdravu prirodnu. sredinu poput korala, dabrova, detlića i kišnih glista.

Među životinje specijalne namene, koje treba sačuvati po svaku cenu, takođe spadaju i polinatori koji podržavaju proizvodnju hrane, kao sto su pčele, slepi miševi i neke vrste moljaca. Tu su i organizmi koji doprinose razvoju i održavanju dobrog dela biosfere, poput životinjskog planktona, borealnog drveća i mahovina.

Iako su lunarna skladišta za spas životinjskih vrsta sa zemlje dobra i izvodljiva ideja, naučnici smatraju da je radijacija na površni Meseca najveća opasnost za opstanak takvog projekta. Napominje se da bi za zaštitu i opstanak tako zaleđenih ćelija bilo potrebno kreirati fizičku barijeru poput masivnog sloja olova, betona ili velike količine vode, kako bi se sprčilo štetno delovanje svemirskog zračenja na pohranjene ćelije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari