Nestaju vlažna staništa od kojih zavisi oko 40 odsto biljnih i životinjskih vrsta 1Foto: Dragan Simić

Vlažna staništa čine svega tri odsto ukupne zemljine površine, a ta tri, naizgled mala, procenta apsorbuju ugljen-dioksida koliko i sve šume na planeti zajedno, rekao je danas Goran Vreljanski iz svetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria.

On je, povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih staništa, rekao da je u proteklih 45 godina izgubljena jedna trećina vlažnih staništa poput bara, močvara, tresetišta i poplavnih šuma i to mnogo brže nego što nestaju šume.

„Istovremeno, od njih zavisi oko 40 odsto biljnih i životinjskih vrsta“, naveo je Vreljanski u pisanoj izjavi.

Krajem ove i početkom sledeće godine WWF Adria planira sadnju autohtonih poplavnih vrsta drveća na površini od 36 hektara na području Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje.

Taj poduhvat je deo regionalnog plana za revitalizaciju četiri vlažna staništa u 2024. godini na delu Evropskog Amazona od Slovenije, preko Hrvatske do Srbije, navodi se u saopštenju WWF.

U saradnji sa Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i partnerima iz JP Vojvodinašume, završena je Studija koja se bavi hidrološkim režimom, pedološkim karakteristikama zemljišta i daje preporuke za odabir vrsta, sadnju i negu sadnica koje planiramo da posadimo.

Kako je objašnjeno, dokumentom se predviđa da se u Gornjem Podunavlju monokulturne plantažne šume iseku i umesto njih posade šume koje će u plavnim područjima ispuniti svoju osnovnu funkciju – da sačuvaju vlažna staništa od nestajanja i spreče izlivanje reka u naseljena mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari