Predstavnici Centra za integraciju mladih dostavili su juče otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, kojim apeluju da se u što kraćem roku trajno reši problem finansiranja Svratišta za decu ulice, s obzirom na to da je od strane Grada većpostojalo uverenje, dok je Ljiljana Jovčićbila na čelu sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu, da će Svratište uvrstiti u postojeći sistem socijalne zaštite.

Takođe, ovaj sekretarijat dao je na korišćenje prostor u Krfskoj ulici za potrebe Svratišta do 9. maja 2009.godine, a u Skupštini grada u julu mesecu v.d. gradonačelnika Zoran Alimpićpriredio je i donatorsko veče za privrednike, kako bi pomogli deci ulice.

Međutim, kako se navodi u saopštenju Centra za integraciju mladih, neprijatno su bili iznenađeni kada su nedavno, 3. novembra, dobili dopis, u kome ih sadašnji gradski sekretar za dečju i socijalnu zaštitu Vladan Đukićobaveštava da „praksa ovog sekretarijata nije da naručuje usluge jer u postojećem sistemu socijalne zaštite postoji ustanova koja se bavi zaštitom dece ulice…“

„Tačno je da takva ustanova postoji, ali je tačno i da je zarad sveobuhvatnije i efikasnije zaštite te dece, kao i izuzetne kompleksnosti i osetljivosti tog pitanja, neophodno razvijati dodatne usluge koje će biti usmerene upravo ka direktnom rešavanju konkretnih problema te dece“, navodi se između ostalog u pismu gradonačelniku. Iz ove nevladine organizacije podsetili su da su njihove aktivnosti četiri godine usmerene upravo na rad sa ugroženom populacijom, dece ulice, a da je usluga Svratišta pokrenuta prošle godine u saradnji sa centrom za socijalni rad, uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike, sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu i međunarodnih organizacija.

Iz Centra za integraciju mladih izrazili su želju da nastave saradnju sa Gradom, a sve u cilju dobrobiti najmlađih i najugroženijih Beograđana.

„Zima je većstigla. Apelujemo na Vas da budemo brzi. Svratište je njima potrebno „, zaključuje se u pismu.

Kako smo saznali, Ljiljana Jovčić, član gradskog veća, juče je imala sastanak sa predstavnicima Centra za integraciju mladih, na kome su razgovarali o nastavku saradnje. Prema oceni predsednice Upravnog odbora centra za integraciju mladih, Milice Đorđeviću Gradu postoji dobra volja da se pomogne Svratištu, ali kako je rekla za naš list, dogovori još nisu finalizirani.

– Očekujem da će gradonačelnik imati razumevanja i da će naš zahtev po pitanju finansiranja Svratišta biti pozitivno rešen. Takođe, očekujem da javno objave na koji će konkretan način da nam Grad pomogne i šta će biti od januara – izjavila je Đorđevićeva.

– Dogovorili smo se o daljoj saradnji, tako da će Grad nastaviti da pomaže Svratištu dok tu uslugu ne integrišemo u sistem socijalne zaštite. Ono što je sigurno, prostor koji im je dat na korišćenje nećemo im uzeti pre roka, nastojaćemo da im pružimo svaku vrstu stručne pomoći, kao i hranu za decu – rekla je Jovčićeva za Danas.

 

Potpisan protokol

Povodom pisanja pojedinih medija juče se oglasio Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu saopštenjem. U kom se navodi da Sekretarijat nema nikakav potpisan ugovor sa nevladinom organizacijom Centar za integraciju mladih. Postoji samo Protokol o saradnji na osnovu kojeg je Grad izdvojio šest miliona dinara i osposobio montažni objekat, inače vlasništvo republičkog Zavoda za vaspitanje dece i omladine. Protokol je na snazi do maja 2009. godine i Sekretarijat nema nameru da ga prekine, navodi se u saopštenju. Zahtev za finansijskim sredstvima može se ostvariti samo učešćem na konkursu društvenih i NVO koji raspisuje Grad Beograd svake godine u decembru mesecu. Projekti NVO koji budu prihvaćeni od strane komisije Grada Beograda, a koji su u skladu sa potrebama građana Beograda, biće finansirani iz budžeta Grada Beograda. Pošto Grad Beograd ima prihvatilište za decu i omladinu u Bulevaru oslobođenja 219, sa prihvatnim stanicama kroz koje je ove godine prošlo više stotina dece, sa stručnim timom pedagoga, psihologa, vaspitača i medicinskog osoblja, deca sa ulice sigurno neće biti izbačena nego mogu samo biti preusmerena u potpuno istovetne ustanove čiji je osnivač Grad, navodi se u saopštenju.

 

Svratište koristi 243 maloletnika

Svakoga dana 35 dece poseti Svratište, a do sada su njegove usluge koristila 243 maloletnika. Takođe, terenski radnici Centra za integraciju mladih svake nedelje identifikuju novu decu koja su uključena u život i rad na ulicama našeg grada. S tim u vezi, u Centru za integraciju mladih pitaju se da li ovaj broj dovoljno govori o potrebi postojanja Svratišta i da li je uopšte moralno govoriti o brojevima ako znamo da ijedno dete koje dolazi sada u Svratište neće imati više mesto u kome će moći bar da se ugreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari