"Program podredili propagandi Aleksandra Vučića": Sagovornici Danasa o prekidu emitovanja Evrovizije zbog dolaska Si Đinpinga 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Emitovanje prvog polufinala Evrovizije prekinuto je na RTS1 zbog prenosa dočeka predsednika Kine Si Đinpinga, i prebačeno je na drugi kanal javnog servisa.

Prenos iz Malmea prekinut je tokom nastupa predstavnice Poljske, a nakon što je završeno emitovanje dočeka kineskog predsednika, Evrovizija je vraćena na prvi kanal RTS-a.

Nije prvi put da se emisije prekidaju zbog iznenadnog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali nikada se to nije desilo kada je gledanost nekog programa enormna, kao što je tokom prenosa najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi.

To je izazvalo negodovanje gledalaca i korisnika društvenih mreža, a pojedinci iz Hrvatske smatraju da je to učinjeno jer je odmah nakon Poljske nastupao predstavnik Hrvatske Bejbi Lazanja, koji važi za glavnog favorita evrovizijskog takmičenja.

Međutim, odmah im je objašnjeno da to nema veze sa njihovim predstavnikom, te da bi program gotovo sigurno bio prekinut i da je u tom trenutku nastupala srpska predstavnica Teya Dora.

Direktor vesti na televiziji Nova Slobodan Georgiev kaže da je RTS uradio ono što mu je bilo naređeno.

– To je još jedan od pokazatelja ko je urednik te TV stanice. Inače su mogli da Pesmu Evrovizije prenose na drugom kanalu ali su se verovatno plašili da bi to bilo gledanije od „dočeka“. Zato je prenos prekinut da se kolo rejtinga ne prekida, navodi Georgiev.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić objašnjava da je ovaj prekid samo logičan nastavak neprofesionalnog i udvoričkog rada direktora i urednika RTS-a, koji su program javne televizije, pre svega informativni, podredili propagandi Aleksandra Vučića i vladajuće partije.

– Prekidom prenosa Evrosonga to je još jednom demonstrirano. Ovaj put bahatije i bezobzirnije, što je, uveren sam, proizvelo kontraefekat. Jer, prekinuli su na svom prvom programu šou u koji i sami investiraju ogroman novac tokom godine i koji je veoma popularan i gledan, i u želji da učine Vučiću, napravili su štetu i njemu i sebi, kaže Bodrožić.

Igor Brakus, radio voditelj, ističe da s obzirom na užas koji živimo i zlo kojim smo okruženi, trebalo bi da „svevišnjem“ Aleksandru budemo zahvalni što nam uopšte pušta bilo kakvu vrstu zabavnog programa, „makar to bilo i veštičarenje iz Republike Irske ili komšinica iz Slovenije koja takođe peva o navodnoj veštici Veroniki“.

– Sticajem okolnosti, HRT 1 nije bio skremblovan pa sam ostao uskraćen za direktan prenos dočeka kineskog predsednika, koji sam odgledao na odloženo i shvatio da nama nema spasa. Kakva je sadašnja politička garnitura na vlasti, ne postoji ništa što neće predati, prodati ili izdati zarad sopstvenih interesa, a takvi su najbolji za saradnju pa su i posete stranih državnika, bojim se, više iz koristi i ne toliko dobronamerne, zaključuje Brakus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari