Hotel „Moskva“ je nedavno, tačnije16. januara obeležio 103 godine postojanja. Ovaj redak jubilej u našem ugostiteljstvu, obeležen je uspešnim završetkom kompletnog renoviranja hotela. Najpre su adaptirane sobe, da bi u drugoj fazi bila renovirana fasada i restoran. Zahvaljujući ovim radovima, fasada „Moskve“ sad po prvi put ima dekorativno osvetljenje u čak 264 boje. Boje se mogu usklađivati, pa će, kako saznajemo, u vreme državnih praznika hotel biti u boji srpske zastave.


– Sa renoviranjem fasade „Moskva“ je obnovila epitet istinskog arhitektonskog dragulja. Hotel je početkom prošlog veka sagrađen u stilu ruske secesije sa elementima grčke antike, a 1908. godine otvorio ga je lično srpski kralj Petar I Karađorđević. Fasadu hotela su projektovale sanktpeterburške arhitekte, a kalupi se i danas čuvaju u mađarskoj fabrici u Pečuju koja ih je izradila. Hteli smo da ovim renoviranjem vratimo duh s početka 20. veka kada se sva moć velike ruske države osećala i u ovom hotelu – kazala je za Danas Nada Radoičić iz službe marketinga hotrela Moskva.

Veliki hotelski restoran posle renoviranja blista novim sjajem, a na plafonima je postavljeno šest ogromnih lustera. Svaki je vredan 50.000 evra i ima po 100 sijalica, ali štedljivih, jer i kad se uključi svih 600, kako smo čuli, troše struju samo kao jedna ringla na šporetu.

Otvorena je i kafe poslastičarnicu hotela Moskva, jedna od najstarijih beogradskih poslastičarnica, sada u potpuno novom ruhu. Inače,prva faza obnove hotela počela je u aprilu 2009 godine i trajala je oko godinu dana. Tokom ovog perioda uređeni su smeštajni kapaciteti i na terazijskoj strani, kao i na strani koja gleda prema balkanskoj ulici.

Sobe su opremljene novim nameštajem, tapetama, draperijama, zavesama, tepisima, novim kupatilima, parketima i elektronskim bravama. Postavljeni su i novi sigurnosni i bezbednosni sistemi. Preostaje još treća faza koja će se odnositi na obogaćivanje unutrašnjih sadržaja hotela.

Poznati gosti

Tokom 103 godine postojanja „Moskve“ u hotelu su odsedale brojne poznate svetske ličnosti, pa su odnedavno pojedine renovirane sobe dobile imena tih slavnih ličnosti koje su u njima boravile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari