Telefonskim pozivom prilikom naručivanja usluga taksi prevoznika obično se kaže željena lokacija za koju je potrebna vožnja, ali u poslednje vreme Beograđani sve češće zahtevaju i „bolja, novija kola, sa klimom“. Kako kažu u većini taksi udruženja, sa ovakvim zahtevima susreću se svakodnevno i to kod skoro svakog drugog poziva.


Klima se, logično, traži tokom letnjih meseci, uglavnom tokom dana, ali ima onih kojima je „potrebna“ i noću. Međutim, ovakvi zahtevi više i nisu neuobičajeni, s obzirom na to da građani imaju i originalnije prohteve.

– Osim klime i boljih automobila, stranke veoma često traže i čista kola, a svakodnevno primamo i pozive za vožnje sa kućnim ljubimcima, psima, mačkama, pa čak i zmijama. Ne prihvataju svi taksisti ovakve vožnje, zbog higijene vozila, kako narednim strankama ne bi smetalo. Prevozimo po potrebi i belu tehniku, televizore, slike i sve što može da stane u automobil – objašnjava za Danas Toma Marković iz Beo taksija.

Građani pozivaju taksiste i kada je potrebno da im se ode u kupovinu. Kažu šta im je potrebno, adresu, potom plate ono što im je kupljeno, kao i uslugu taksija. Tako pojedine starije osobe koje same stanuju svakog jutra žele da im taksista ode u nabavku za hleb i mleko, a mlađi se uglavnom javljaju u noćnim satima kada su im potrebne cigarete, vino ili neko drugo piće.

– Ovakve „porudžbine“ su rizične, tako da ne prihvataju baš svi taksisti. Dešava se da vozač kupi željenu stvar od svojih para, odnese na datu sdresu, a da se niko ne pojavi. Tako se, osim novca, potroši i gorivo, ali i izgubi vreme – kaže Mirko Peković iz zajedničkog kol centra Taksi Bela i Nacionalnog taksija.

Prema rečima Olgice Miljaković iz Pink taksija, mnogi traže i iznajmljivanje vozila sa vozačem, najčešće za razgledanje grada, pa ih taksisti voze u obilazak zanimljivih mesta u gradu, muzeja, pozorišta. Kada se javljaju stranci, podrazumeva se da je neophodno i da vozač govori engleski jezik. Zanimljivo je, međutim, kako kaže Miljakovićeva, da, osim luksuznijih vozila, postoje i stranke koje traže isključivo Zastavina vozila.

– Ono što je interesantno jeste da u poslednje vreme devojke koje naručuju taksi usluge, često zahtevaju i da vozač bude mlađi. Ne znamo zašto, ali verovatno kako bi ih ispratio negde, pravio društvo, zbog razgovora tokom vožnje ili slično. Jedna javna ličnost nam se isto tako javila sa željom da dođe mlađi taksista, kako bi izašao da joj iznese prtljag – ističe Miljakovićeva. Inače, priča o zahtevima za mlađim vozačima ponovljena nam je u većini taksi udruženja.

 

Odbijen taksi sa brojem 666

„Dešava se da mnogi odbijaju starija vozila i vozila bez klime, koja stignu na željenu na adresu da ih voze, iako to nisu zahtevali u pozivu, pa onda naručuju drugo taksi vozilo. Zanimljiv primer je i devojka koja je zatražila vožnju do fakulteta. Naime, imala je ispit toga dana i odbila je taksi vozilo sa brojem 666 koje je došlo po nju, zbog malera“, kaže Olgica Miljaković iz Pink taksija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari