Radionica lutaka od recikliranih materijala namenjena deci od osam do 12 godina, otvorena je juče u ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ Francuska lutkarka, glumica i osnivač francuske lutkarske kompanije „La compagnie coin qui tourney“, Selin Bernard, voditelj je ove radionice. U subotu u 11 časova održaće se javni čas na platou ispred opštine Zvezdara, na kome će učestvovati oko 15 dece.


Ovo je jedna od međunarodnih letnjih radionica koje se održavaju u renoviranim prostorijama kulturnog centra Vuk Karadžić. Selin će u svojoj radionici sa decom praviti lutke, a takođe će ih učiti i tehnikama njihovog oživljavanja. Devojčice koje dolaze iz različitih osnovnih škola će na časovima o lutkarskom umeću imati prilike da kreiraju džinove i divove iz srpskih i slovenskih legendi od otpadnog materijala kao što su tkanine, kartoni, plastične boce i na taj način će dodatno razviti ekološku svest.

– Drugi put sam u Srbiji i osećam se dobrodošlom. Ovde sam kod prijateljice, koja mi je omogućila da pokrenem ovu radionicu. Prvi put sam bila u Novom Sadu, gde sam četiri dana izvodila performans, i obzirom da se održavao na platou ispred stambene zgrade, prvi dan su ljudi bili uplašeni i reagovali protestno, a kasnije su shvatili da je ovo što radim nešto kreativno i lepo. Ovo je prvi put da lutkarsku predstavu radim sa decom u stranoj zemlji, a u Francuskoj sam imala radionicu u koju su dolazila gluvonema deca, što je bilo neverovatno iskustvo – kaže za Danas ova francuska lutkarka.

Ovaj neverbalni šou i časovi za decu koji će se održavati svakoga dana u trajanju od četiri sata je besplatan i u prvoj polovini časa devojčice će praviti lutke, a posle pauze će uz pomoć voditeljke „oživljavati“ svoje likove.

– Gradska čistoća je obezbedila materijal za reciklažu, potreban za ovu radionicu. Časovi se održavaju u baletskoj sali ustanove „Vuk Karadžić“ i njom se kod dece razvija osećaj za odgovornost i grupni rad u kreativnom okruženju – rekla je Ana Janković, PR ustanove kulture „Vuk Karadžić“.

Sklad tela i uma

U ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ u toku je radionica biomehanike, čiji je voditelj ruski pedagog, reditelj i glumac Aleksej Levinski. Radionica će trajati do subote. Program je predviđen za 16 učesnika i predstavlja sistem glumačkog treninga. Polaznici ove radionice će kroz rad sa drvenim palicama i mnogim drugim metodama biomehanike biti pripremljeni za bilo koji stil pozorišne glume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari