Da bi izbegla tradicionalno sumoran početak nove školske godine, uprava Ekonomske škole i Opšte gimnazije u Zemunu, objedinjeni u obrazovni sistem „Dr Kosta Cukić“, rešila je da svojim đacima priredi pomalo neobičnu dobrodošlicu.


– Nakon uvodnog časa sa razrednim starešinama, đaci svih razreda izašli su u školsko dvorište gde su sami birali koji će predmet i kod kog profesora da slušaju. Želeli smo da ovaj, njima inače sumoran dan, učinimo što prijatnijim i opuštenijim – kaže direktorka škole, profesor Jasmina Anđelković.

U dvorištu oko sportskog centra „Pinki“ u Zemunu, nekoliko učenika okupljenih oko predmetnih profesora, pored improvizovanih školskih tabli, slušaju uvodna predavanja ili preslišavaju staro gradivo iz računovodstva, engleskog jezika, matematike i geografije, a neki su rešili da se podsete prošlogodišnjih sportskih „finti“ pa igraju odbojku na malom terenu.

Oko Ljiljane Vuković, profesora matematike, sedi nekoliko devojčica koje pomalo horski, a malo stidljivo, kažu kako im se ovako organizovana nastava sviđa i da ne bi volele da su od prvog dana morale da prionu na sveske i u zagušljive učionice.

– Ovo nije ništa novo. Često imamo ovakva „osveženja“ u nastavi, ili su to kratki izleti, ili nastavnici menjaju uloge, ili imamo dan kada učenici drže nastavu. Naše grupe su male i vremenom se veoma dobro upoznamo, ali uvek se zna ko je učenik a ko profesor. Mislim da je važno svakom đaku prići na pravi način, upoznati ga i tako mu omogućiti da sutra nastavi školovanje ili počne da radi šta već on želi – kaže profesor Ljiljana Vuković. Iz njenog višegodišnjeg iskustva u radu u državnim srednjim školama, kaže da je uočila da, uobičajeni stil predavanja, ex catedra, uglavnom koči đake, koji od treme pred tablom ne umeju da iskažu ono što su naučili i da je ovo prilika da se u tom smislu oslobode i napreduju, lakše uče i komuniciraju.

 

Čas seksualnog vaspitanja

Učenici obrazovnog centra „Dr Kosta Cukić“, nastavu slušaju u malim grupama od po petnaestak đaka. Ona se odvija u modernom prostoru, organizuju se studijska putovanja po Evropi, a uprava škole je u stalnom kontaktu sa roditeljima. Đaci se ističu u istraživačkim radovima, a formiran je i rok bend kojim rukovodi poznati muzičar Dejan Cukić. Od ove godine, obrazovni centar biće jedina škola u Srbiji koja će imati i seksualno obrazovanje, kao fakultativni predmet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari