Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Gradsko veće pozvali su juče poslanike sa područja Beograda, da bez obzira na stranačku pripadnost, a uz saglasnost nadležnog ministarstva, podnesu amandmane na predlog Zakona o planiranju i izgradnji u republičkom parlamentu, koji će omogućiti da u proces legalizacije budu uključeni i objekti izgrađeni posle 13. maja 2003. godine, zaključno sa datumom usvajanja novog zakona.

– Zakon o planiranju i izgradnji, koji je Vlada usvojila prošlog četvrtka, trebalo bi da podzakonskim aktima vrati imovinu u ruke lokalnim samoupravama, kao i preduzećima koja su na neodgovarajući način privatizovana – rekao je Đilas i obećao da će se u procesu legalizacije voditi računa o realnom stanju na terenu, kao i da će cene legalizacije biti prihvatljive. One će zavisiti, između ostalog, od opštine na kojoj se objekat nalazi. Deo para uplaćen za legalizaciju ići će u gradski budžet, a deo će se odvajati za restituciju.

– Što se tiče novih vlasnika privatizovanih preduzeća, oni neće plaćati nikakve dodatne takse, ukoliko se nova firma bude bavila istom delatnošću kao i pre privatizacije – objašnjava Đilas.

Prema njegovim rečima, većina nelegalizovanih objekata je sagrađena za lične potrebe, za stanovanje i na zemljištu svojih vlasnika, pa će se Grad, Republika i MUP truditi da legalizuju sve objekte koji ne ugrožavaju infrastrukturu grada. Do sada je podneto oko 150.000 zahteva za legalizaciju, a očekuju da će ih biti bar još pedesetak hiljada. Završetak ovog posla očekuje se najkasnije do kraja sledeće godine.

Nazivajući novi Zakon o planiranju i izgradnji „zakonom pravde“, gradonačelnik je rekao da očekuje da on reši mnogo problema koji u Beogradu postoje u vezi sa građevinskim zemljištem, vrati imovinu lokalnim samoupravama, ali i da ispravi manjkavosti do kojih je došlo prilikom privatizacije određenih preduzeća.

– Svesni smo da će biti mnogo otpora novom zakonu i da će neki moćni ljudi koji su mislili da će vredno gradsko zemljište kupiti za malo novca prvi protestovati, ali nas to neće pokolebati – rekao je gradonačelnik Đilas, čestitajući ministru Oliveru Duliću i njegovim saradnicima na hrabrosti da predlože jedan ovakav zakon.

– Moja inicijativa je da svi objekti, čija je izgradnja započeta do dana donošenja novog zakona, budu legalizovani. Jedna od novina koju nosi ovaj zakon, trebalo bi da bude i znatno pojednostavljenje procedure i dokumentacije potrebne da bi se započela legalizacija. Kako kaže Đilas, „sva ta papirologija je na sudu uvek procese dovodila u ćorsokak“.

Sa propisima nema igranja

Budući da je Univerzijada završena, gradonačelnik Đilas najavio je uklanjanje žičane ograde između naselja Belvil i nehigijenskog romskog naselja. Ujedno je najavio i nastavak raseljavanja Roma sa ovog područja Novog Beograda. Gradonačelnik je rekao da se već pregovora sa onima koji neće da se isele sa gradskog građevinskog koje su nezakonito naselili, ali i sa onima koji se bune što će u komšiluku imati Rome. Gradonačelnik je rekao da se „sa zakonom niko neće igrati“.

Pozajmica za vodovod

Gradonačelnik Beograda juče je izjavio da će 700 miliona evra pozajmice od japanske vlade biti iskorišćeno za produžavanje vodovodne mreže u naseljima Plavi horizonti, Šangaj i još nekim delovima Zemuna.

Romsku decu u škole

– Moja najveća želja je da na beogradskim raskrsnicama više nema malih Roma, koji umesto da sede u školskim klupama, brišu tuđe automobile ili prose. Ako treba, spremni smo i da izdvojimo novac za školsku opremu pa i za odeću. Tako će roditelji koji ne puštaju svoju decu u školu, morati da se suoče sa zakonom. Red je da, kad ta deca postanu punoletna, imaju svoju šansu u ovom gradu – rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari