Na desetoj čajanci koja je juče organizovana kod zamenika gradonačelnika Milana Krkobabića, osim novih problema koji su izneli građani u nadi da ih Grad može rešiti, došli su i sugrađani koji su ranije bilio na čajanci u Starom dvoru, sa željom da se zahvale na pomoći koja im je u međuvremenu ukazana. Od tridesetak slučajeva, prema rečima Krkobabića, do sada je rešeno 25 različitih problema naših sugrađana.

Jedan od njih je i kupovina slušnog aparata za devojčicu ometenu u razvoju, čija majka se juče zahvalila za donaciju. Na svoj problem ukazali su roditelji dece sa posebnim potrebama iz Zemuna. Naime, u dnevnom boravku u zakupljenoj prostoriji od trideset metara kvadratnih tokom dana boravi 14 korisnika, uzrasta od 21 do 31 godinu. Njima je pod hitno potreban veći prostor kako ne bi čitavog dana samo sedeli, jer u skučenim uslovima ne mogu bilo šta drugo da rade. Takođe, ukazali su roditelji, postoji veći broj dece i omladine koji bi koristili usluge dnevnog smeštaja, ali takvih domova u gradu nema dovoljno.

Svestan činjenice da u gradu nema dovoljno adekvatnog prostora za te namene, kao i da po evropskim standardima jedan korisnik dolazi na 10 metara kvadratnih, zamenik gradonačelnika je obećao da će u toku godine deo ovih problema biti rešen.

– Izgradnja novih objekata je skupa, međutim, u vlasništvu Grada ima dosta poslovnog prostora koji je dodeljivan bez ikakvih kriterijuma. U narednom periodu obići ćemo Beograd i odabrati šest ili sedam adekvatnih lokacija koje ćemo opremiti za namene dnevnih boravaka – rekao je Krkobabić.

U želji da finansijski pomogne Gradu da reši deo socijalnih problema, dizajnerka brojanica od poludragog kamenja Jelena Popovićponudila je da 10 odsto prihoda od prodaje donira u dobrotvorne svrhe. Dogovoreno je da novac ode Prihvatilištu za decu i omladinu u Bulevaru oslobođenja. Treći proizvođačmleka u Srbiji, Ivan Jeremićiz Lazarevca, pitao je gradske čelnike na koji način će pomoći poljoprivredncima. Na pitanje da li u Lazarevcu postoji zadruga, odgovorio je da je ona postojala, ali da je propala nakon što je počela da se bavi politikom.

– Ljudi koji ostanu bez posla, a biće ih nažalost još, a pritom imaju imanje, trebali bi da se okrenu poljoprivredi. Grad će pokušati da pronađe način da im pomogne, možda odobravanjem povoljnijih kredita za poljoprivrednike – rekao je Krkobabić, obećavši Jeremiću da će posetiti njegovo imanje naredne nedelje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari