U prostorijama nekadašnjeg onkološkog odeljenja Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ juče je predstavljeno novo, savremeno opremljeno odeljenje za endoskopske procedure.

Prema rečima doc. dr Nikole Milinića, direktora ove ustanove, tokom izgradnje ovog odeljenja primenjeno je „sve najbolje što su lekari KBC uspeli da vide u vodećim kućama u Japanu i Francuskoj koje se bave ovom vrstom patologije“.

Dr Milinićje naglasio da se postavljanjem brze dijagnoze skraćuje vreme koje pacijent provodi u bolnici. Uz to, pacijent se zbrinjava ambulantno, uz primenu anestezije tokom pregleda što umanjuje neprijatnost. Zahvaljujući novom informacionom sistemu na monitorima u hodniku tačno može znati ko je u kojoj ordinaciji, kome se trenutno radi intervencija. Posebnu pogodnost predstavlja direktna povezanost odeljenja sa hitnim prijemom, ali i sa amfiteatrom.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljevićocenio je da je novo odeljenje dobar primer kako se „domaćinski vodi kuća“ i, kao gastroenterolog, izrazio zadovoljstvo najbolje uređenom digestivnom endoskopijom u Srbiji, jer je na minimumu prostora obezbeđena veoma dobra funkcionalnost.

– Ovo je pravo dobro lice zdravstvenog sistema, kakvo treba da postoji na što više mesta. To je put kojim svi mi zajedno idemo, zajedno sa lokalnim samoupravama. Ulazimo u fazu razvoja zdravstvenog sistema koja će trajati nekoliko narednih godina i u kojoj ćemo osnovnu ideju da pacijent zaista bude u središtu sistema i ostvarivati – rekao je ministar.

I član gradskog veća za zdravstvo dr Vladan Šubarevićocenio je da sve što se radi u ovom KBC može da bude primer drugima i podvukao da se na svakom koraku vidi da je pacijent u prvom planu.

Prvi pregledi u novom odeljenju urađeni su u septembru. Dnevno se ovde obavi 10 do 15 kolonoskopija i veći broj gornjih endoskopija. Do sada je obavljeno oko 1.000 polipektomija (odstranjivanja benignih tumora) i oko stotinu odstranjivanja velikih rizičnih tumora na granici maligniteta, čime je izbegnuta hirurška intervencija. Pacijenti se većsutradan upućuju na kućni oporavak – čime se smanjuju troškovi lečenja, bolnički dani, a pacijent se brzo vraća svakodnevnim obavezama. Osim toga, urađeno je više od 400 ciljanih biopsija jetre, 300 „slepih“ biopsija jetre, 300 ultrazvučnih endoskopskih procedura.

Savremenom metodom zakazivanja pacijentima omogućeno da biraju datum i vreme pregleda. Hitni slučajevi i akutna stanja bivaju pregledani odmah nakon prijema. Bilo da je rečo dijagnostičkoj ili terapijskoj proceduri, medicinsko osoblje endoskopskog odeljenja u pripravnosti je 24 časa, svakog dana u godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari