Prvog jula navršiće se 40 godina od osnivanja Radio Avale, prve nezavisne radio stanice u Istočnoj Evropi.

Tog dana, 1969. godine, u prostorijama časopisa Jugoslovenska revija, na Terazijama, počelo je emitovanje programa čiji je muzički segment bio koncipiran po uzoru na tadašnje, uglavnom britanske muzičko-informativne komercijalne radio stanice, programa koji je bio pionirski u postojećem radiodifuznom sistemu u tadašnjoj Jugoslaviji i čitavoj Istočnoj Evropi.

Radio Avalu osnovao je Nebojša Bata Tomašević, tadašnji glavni urednik časopisa Jugoslovenska revija. U osnivačkom timu, kao voditelji, novinari, muzički urednici, reditelji, snimatelji bili su, pored ostalih, Borjan Kostić, Milo Đukanović, Slobodan Konjović, Nenad Dukić, Borislav Buca Mitrović Jasmina Njaradi, Aleksandar Stojković, Goran Kobali, Božidar Milošević, Vesna Pećanac…Pripreme i početak emitovanja programa imali su brojne i burne političke implikacije i reakcije, od Centralnog komiteta SK Srbije do Gradske skupštine. Tadašnji direktor RTB čak je tražio je hitnu intervenciju CK Srbije, čiji je bio član, i pretio je ostavkom ukoliko Radio Avala ne prestane s emitovanjem.

Radio Avala emitovala je program 10 dana, sve dok policija nije upala u prostorije radija, zaustavila rad stanice i zaplenila tehničku opremu. Ubrzo potom, opremu i emisionu tehniku Radio Avale otkupila je Novinsko-izdavačka kuća Borba, a osam meseci kasnije, 1. aprila 1970, angažujući gotovo čitavu ekipu Radio Avale, pokrenula je Studio B.

Osnivanje Radio Avale 1969. godine, na bitan način uticalo je na razvoj modernog radio izraza u bivšoj Jugoslaviji i tom delu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari