Nerešeni međuljudski odnosi među komšijama najčešći je razlog zbog koga građani upućuje prijave na adresu Komunalne policije.


– Patrole Komunalne policije postupaju po svim prijavama građana u najkraćem mogućem roku, pri čemu u svim slučajevima nastojimo da se problem reši na licu mesta, a kada to nije moguće, bilo zbog ponavljanja prekršaja, ili odbijanja saradnje, prekršioci se kažnjavaju. Ipak, u većini slučajeva ljudi odreaguju na upozorenja i obavezu poštovanja kućnog reda – kažu iz Komunalne policije.

Samo u toku 2013. komunalni policajci reagovali su u 5.226 slučajeva na terenu i to 4.484 puta na ometanje bukom u vreme kućnog reda, zatim i zbog zauzeća zajedničkih prostorija raznim stvarima (cvećem, starim nameštajem). Kao jednu od zanimljivosti, navode iz ove službe, kakva su sve očekivanja građana od komunalne policije, pokazuje i primer jednog građanina koji se obratio molbom da komunalni policajci dođu što pre u njegovu zgradu kako bi iz ulaza zgrade isterali mačku koju hrani njegova komšinica, a koja mu smeta neprestanim mijaukanjem.

– Nadležnosti službi Komunalne policije i Komunalne inspekcije blisko su povezane. Konkretno u slučajevima kada dođe do kršenja odredbi navedene odluke, primera radi, uzurpacije zajedničkog dvorišta parkiranjem vozila, ostavljanjem stvari i slično, komunalni policajci mogu podneti zahtev nadležnom prekršajnom sudiji i obavestiti drugi nadležni organ da preduzme mere iz okvira svoje nadležnosti, odnosno komunalnu inspekciju radi donošenja rešenja o uklanjanju vozila, stvari i drugog – objašnjavaju iz ove službe. Osim toga, na licu mesta, stanaru koji ometa druge vikom, galamom, glasnom muzikom sa rođendanske žurke ili izvođenjem građevinskih radova u vreme kućnog reda, suši rublje na otvorenim delovima zgrada, poput prozora, terasa, lođa i balkona, koji su vidljivi sa ulice ili drži stvari koje narušavaju izgled zgrade i stvara nečistoću u zajedničkim delovima zgrade, pa i načinom držanja pasa i mačaka, može se izreći novčana kazna na licu mesta u iznosu od 2.500 dinara, koju naplaćuje komunalni inspektor ili komunalni policajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari