Sve češće se dešava da građani na ulicama prestonice, u nekom parku ili skrovitom mestu, pronađu napuštenu bebu. Prema rečima Mirjane Srećković, socijalnog radnika i rukovodioca stacionara Centra za decu i odojčad u Zvečanskoj, razlozi zbog kojih su ta deca ostavljena su različiti.

Počev od toga da su majke veoma mlade i ne mogu da se staraju o deci, ili su u ozbiljnim životnim krizama, pa ne pronalaze bolji način da osiguraju svoje dete, osim da ga predaju na staranje društvu. Nisu retki slučajevi da majka praktično pobegne iz porodilišta i ostavi tek rođenu bebu, a tu je bolničko osoblje nemoćno. U nekim slučajevima napuštanja deteta dešava se da majčina porodica odbaci i nju i njeno dete.

Tačnih podataka o broju ostavljene dece na ulicama glavnog grada nema, zbog toga što ne postoji jedinstven sistem evidentiranja – kaže za Danas Marija Milić, rukovodilac odeljenja za analitičko-istraživački rad Gradskog centra za socijalni rad. Naime, u Gradskom centru podaci o tome pod kojim okolnostima i na kom mestu je dete ostavljeno, vode se o svakom pojedinačnom slučaju, međutim jedinstven sistem još nije uspostavljen.

– Dete koje se pronađe na ulici može biti različitog uzrasta, a takođe su različiti i razlozi zbog kojih se ono našlo na ulici. To može biti dete koje luta samo, bez nadzora roditelja, ili je pobeglo od kuće zbog toga što je u kući nepodnošljivo. Može biti i da je reč reč o zanemarivanju, ili pak o zlostavljanju. Takođe, kao razlog može biti i to što roditelji o njemu više ne mogu iz raznih, obično višestrukih, razloga da se staraju ili je dete iz neželjene i neplanirane trudnoće. Ostavljajući ga, nadaju se da će se o njemu neko pobrinuti – objašnjava Marija Milić.

– Postoji procedura kada dete bude nađeno na ulici. Najpre treba definisati pravni status, ali podjednako je bitno da se dete zbrine, obezbedi mu se smeštaj i vidi u kakvom je zdravstvenom stanju. U saradnji sa policijom prvo se pravi zapisnik o nađenom detetu, zatim se preduzimaju zakonske mere da se pronađu roditelji, ili neko iz šire porodice. Za sasvim malu bebu nekada je nemoguće naći roditelje, ali postoji zakonski rok koji se ostavlja, kako bi se roditeljima pružila prilika da se da se sami jave centru za socijalni rad. Medicinskim metodama utvrđuje se starost deteta, uvodi se u matične knjige i potvrđuje činjenica rođenja. Postavlja se staratelj po službenoj dužnosti i bira odgovarajući smeštaj – priča Marija Milić. Ona je dodala da su reakcije pronađene dece različite, pre svega u zavisnosti od uzrasta deteta, njegove životne istorije i sadašnjih životnih okolnosti. Tu je najbitnija saradnja policije i Centra za socijalni rad.

 

Pomoć i u toku trudnoće

Kako bi se sprečilo napuštanje dece, trudnice u teškoj životnoj situaciji mogu da se obrate socijalnom radniku i psihologu doma zdravlja ili drugoj zdravstvenoj instituciji u kojoj vrše preglede u toku trudnoće, kao i Centru za socijalni rad, saopštio je Gradski centar za socijalni rad. Ako to ne urade u toku trudnoće, po porođaju mogu da potraže pomoć od socijalnog radnika porodilišta. To važi i ako ne mogu da se brinu o detetu u toku njegovog daljeg života i razvoja.

Dete nepoznatih roditelja

Ako se do isteka zakonskog roka roditelji ne jave ili ne pronađu, dete se tretira kao nahoče, odnosno dete nepoznatih roditelja. Tada biološki roditelji nemaju više roditeljska prava u odnosu na dete, i ono može da se da na usvajanje. Prema rečima Milićeve, kada se majka pronađe, na pitanje zbog čega je napustila dete, obično je reč o nekoj zaoštrenoj porodičnoj situaciji, nesređenim porodičnim odnosima, ličnoj krizi ili problematičnom partnerskom odnosu, neplaniranom roditeljstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari