Nedavno istraživanje pokazalo da lična higijena nije baš jača strana ne malog broja žitelja prestonice. Za mnoge je sapun „suvišan trošak“, a tuširanje „nepotrebno arčenje skupe vode“. Anketa je pokazala da mnogi sugrađani i dalje smatraju da je jedino subota „bogom dana“ za kupanje, a jedan broj anketiranih čak je uveren da se od preteranog kupanja „tanji koža“. Koliko je takvih lako je proveriti kad se za vrelih dana uđe u gradski prevoz. Pa, ko preživi.


Ako je za utehu, jedno slično istraživanje sprovedeno ovih dana i u Velikoj Britaniji. Pokazalo se, gle čuda, je da se ni Englezi ne utrkuju ko će pre u kupatilo, već to čine najviše jednom nedeljno. Pomenuta je anketa pokazala da se i za njihove dame ne bi moglo reći da luduju za tušem:u proseku dva puta nedeljno.

Ipak, svuda u svetu, pa i kod nas, kozmetička industrija je u ekspanziji. Drogerije su pune raznih specijalnih gelova za kupanje,desetina šampona,sapuna i drugih higijenskih „čuda“. Uprkos relativno skromnoj prodaji čak i najjeftinijih sapuna,u glavnom gradu se na nekoliko mesta mogu kupiti, za naše prilike, enormno skupi sapuni.Trgovci ih čak prodaju „na parče“. U jednoj od prodavnica mirišljavih sapuna „Enjabonarte“, koja se nalazi u Čika Ljubinoj 9, nalazi se veliki izbor ručno rađenih sapuna uvezenih iz Španije.

Cene ovih proizvoda sa različitim „mirisnim notama“ kreću se od 340 do 405 dinara,ali za svega – 100 grama. Prema rečima prodavca Vladimira Pajića, te vrste sapuna sporo se troše i ne mogu se porediti sa bilo kojim „običnim“ sapunom, jer ne sadrže veštačke materije. Uprkos visokim cenama za prosečne potrošače, koji u proseku kupuju 100 do 150 grama sapuna, Pajić kaže da ima i mušterija koji su iz radnje izlazili sa velikim količinama ovih mirišljavih proizvoda.

– Jedna gospođa kupila je čak šest kilograma, a sećam se i kupca koji je tražio da nekoliko kilograma sapuna podelim na male komade i upakujem. Imamo dosta stalnih mušterija, a skoro 90 odsto naše klijentele čine dame. Muškarci kupuju naše proizvode uglavnom na poklon nekoj dami, tako da najveći promet imamo u vreme Dana zaljubljenih ili Osmog marta. Leto je sezona kada zbog godišnjih odmora nemamo mnogo posla, ali su septembar i decembar meseci kada imamo najviše kupaca – kaže za naš list prodavac iz radnje Enjabonarte.

Zanimljiva su pitanja mnogih Beograđana vezanih za ove retke sapune.Neki misle da se ovi proizvodi mogu i pojesti, a stariji sugrađani teško mogu da shvate da su sapuni tako skupi. Sapuni koji privlače pažnju mnogim damama su takozvani „čuvari preplanulosti“ sa dodatkom šargarepe i koriste se da sačuvaju preplanuli ten naših sugrađanki koje su pristigle sa letovanja.

 

Kupanje uz „mirisne note“

Među različitim prirodnim sapunima mogu se naći oni koji služe za čišćenje kože. Jedan od njih je Bammva, na bazi maslinovog ulja, cimeta i vanile. Proizvod koji sadrži listiće zelenog čaja koristi se kao antioksidans, a glicerinski sapun preporučuje se za osobe koje imaju problem sa bubuljicama. Za starije Beograđane preporučuje se preparat sa ekstratom ruže i violeta, jer deluje smirujuće. Protiv nostalgije za primorjem, lek može biti sapun Mediteran sa komadićima pomorandže i pomorandžinim mirisom. Naravno,sve to debelo košta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari