Najperspektivnijem plesnom paru iz Srbije, Dušanu Dragoviću i njegovoj partnerki Ekatarini Romaškini, koji su na najznačajnijem svetskom takmičenju u standardnim plesovima, UK Open 2009, pobedili u kategoriji novih zvezda i time ostvarili najveći uspeh u istoriji srpskog plesa, zabranjeno je učešće na prvenstvu Srbije.

Plesni savez Srbije po treći put donosi odluku da najboljeg plesača sa ovih prostora isključi iz domaćih takmičenja, uz obrazloženje da se „nije izjasnio zašto je igrao na inostranim turnirima“. „Karijera u plesu gradi se na jakim inostranim turnirima. Umesto da podržava takmičare koji na njima ostvaruju zapažene rezultate, i samim tim u najboljem svetlu predstavljaju našu zemlju, Plesni savez Srbije na svaki način pokušava da ih sputa. Izgovor da se nisam izjasnio zašto učestvujem na prestižnim svetskim takmičenjima, uz dodatak da nisam učestvovao na domaćim u Paraćinu ili Maloj Moštanici, smešan je“, priča ogorčeno Dušan Dragović, dodajući da je veoma blizu odluke da istupi iz Plesnog saveza Srbije, koji ga, kako kaže, nikada nije podržao. On dodaje da iza cele priče o zabrani učestvovanja najverovatnije ne stoji novac, većinteresi pojedinih klubova.

– Nije tajna da je PSS podeljen na klanove, i da među plesnim klubovima u Srbiji vlada netrpeljivost. Međutim, kada neki plesač„ispliva“ na površinu, svi se odmah udruže kako bi ga „spustili“ jer u njemu vide samo konkurenciju. Cilj je da na državnom prvenstvu pobedi plesačiza koga stoji neki viđeniji klub – ističe Dragović.

Ukoliko ne dobije dozvolu da učestvuje na prvenstvu Srbije u standardnim plesovima, koje se održava 28. februara, Dušan Dragovićnajavljuje izlazak iz Plesnog saveza Srbije. Nakon toga nastupaće kao samostalan plesač. Iako sa Ekatarinom Romaškinom pleše manje od pola godine, ovaj par većje ostvario značajne rezultate. Osim prvog mesta na UK Openu, na takmičenju u Sank Petersburgu u decembru 2008. osvojili su zlatnu medalju, a neposredno pre toga pobedili su na Svetskom prvenstvu u Parizu, kao i na mnogim drugim međunarodnim takmičenjima. Turniri na kojima Dušan i Ekatarina plešu pripadaju WDC asocijaciji (World Dance Council), dok je PSS član konkurentne asocijacije IDSF (International DanceSport Federation).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari