Porodica Tintor je 1995. godine izbegla iz Hrvatske i poslednjih osam godina, sve do pre nekoliko dana, živela je u izbegličkom kampu u Krnjači. U jednoj sobi njih četvoro. Najmlađi, petnaestogodišnji Ljubomir, godinama boluje od cerebralne paralize, ali to ga nije sprečilo da kao maturant OŠ „Oslobodioci Beograda“ bude đak generacije.


Pre nedelju dana porodica se uselila u novi, komforniji dom. Sredstvima donatora iznajmljen im je dvosoban stan, u Ulici Draže Pavlovića na Paliluli, za čije opremanje je opština izdvojila 200.000 dinara. Ministarstvo rada i socijalne politike za Ljubomira je obezbedilo stipendiju od 10.000 dinara mesečno, kompjuter, kao i dva vojnika na civilnom služenju vojnog roka koji mu pomažu i prate ga do škole.

Već šest godina Ljubomira do škole prevozi kombi GSP za invalide, što će i ubuduće činiti, ali sada do Prve beogradske gimnazije, a kasnije, kaže Ljubomir, voleo bi na Pravni ili Fakultet političkih nauka.

Ljubomira, njegovu sestru Jelenu, majku Danicu i oca Zorana, juče su u njihovom novom domu posetili ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik opštine Palilula Danilo Bašić. Tintorovi nisu krili zadovoljstvo, čak su rekli da im sada više ništa nije potrebno, osim zdravlja.

– Ovo nije samo gest podrške jednoj porodici, već istovremeno poziv mnogima da se uključe u ovakve akcije, pre svega kompanijama da pokažu društvenu odgovornost, s obzirom da mi imamo 9.200 deca sa različitim stepenom invaliditeta koja se nalaze u porodicama i kojima je, bez ikakve sumnje, pored pomoći države, neophodna i pomoć društva. Imamo još 1.200 dece u domovima i institucijama, sa težim stepenom invaliditeta – rekao je ministar Ljajić, i najavio da će se ubuduće raditi na tome da što manje dece ostane u tim institucijama, i da što više bude smešteno bar u privremenim stanovima, kako bi se olakšala socijalizacija i integracija te dece.

– Ovo nije samo humanitarna pomoć, već želimo da razvijamo sve potencijale kod te dece, jer više se ne govori o osobama sa posebnim potrebama već o potencijalima koji nisu zanemarljivi – dodao je Ljajić.

Mama Danica priseća se teških trenutaka, kada je morala da se odrekne posla, posveti Ljubomiru, da leži s njim u bolnici i po nekoliko meseci godišnje, dok je ćerka Jelena morala da bude kod kuće sa ocem.

– Nekako smo istrajali. Bili smo uporni, a Ljuba je borac u svemu. Njegova pozitivna energija pokreće sve nas. U novom stanu nam je lepo, pomalo neobično, jer se još nismo navikli na ovoliki prostor – priča Danica, koja radi kao spremačica u školi koju je Ljubomir pohađao. Otac Zoran radio je kao čuvar u jednoj firmi, ali je nedavno doživeo infarkt, pa se trenutno oporavlja, tako da se mesečna primanja ove porodice obično svedu na maminu platu od 13.000 i 16.500 dinara, koje Ljubomir prima od centra za socijalni rad, kao uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć.

Gradonačelnik Đilas interesovao se kako se Ljubomir proveo u Atomskoj banji, gde je sa ocem bio na rehabilitaciji, a što im je omogućio vlasnik ovog lečilišta kada je preko medija čuo za ovu porodicu.

Ravnopravni sa vršnjacima

„Ovo treba da bude primer svoj deci koja imaju određena telesna oštećenja i njihovim roditeljima da uz puno energije, želje, truda, rada, čak i u lošim uslovima, zaista mogu da budu sastavni deo ovog društva i da pokažu uspehe kao i svi njihovi vršnjaci. Ovo bi trebalo da posluži kao podsticaj i nama na vlasti da u narednim godinama učinimo još više za naše najmlađe sugrađane sa invaliditetom“ rekao Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari