Izložba „Povelje i diplome“ otvorena je juče povodom 131. godišnjice Vojnog muzeja na Kalemegdanu, čija je postavka inače deo zbirke ovog muzeja. Izložbu je otvorio Zoran Jeftić, državni sekretar Ministarstva odbrane.


– Kolekcija diploma, povelja, priznanica i zahvalnica predstavlja način da se prati istorija, kako društvenopolitička, tako i istorija štamparskih veština, stilova i kvaliteta kojim su ovi dokumenti izrađivani – rekao je Jeftić. Javnosti je predstavljeno stotinak dokumenata koji su nastali od sredine 19. veka do danas, od ukupno 300 diploma i povelja koje su u vlasništvu muzeja. Najstariju grupu diploma predstavljaju oficirske diplome o postavljanju i unapređenju koje su ručno pisane i ukrašene papirnim pečatom. Razvoj štamparstva uticao je na idejna rešenja i diploma sa početka 20 veka dok se druga polovina prošlog veka odlikuje jednostavnim rešenjima.

Društvene povelje i diplome u litografiji dobile su potpuno ostvarenje, a ove su vladari dodeljivali zaslužnim pojedincima. Među nagrađenima su i istorijski zaslužni oficiri i vojvode poput Radomira Putnika i Stepe Stepanovića. Autor izložbe je viši kustos Dušica Maričić. Konzervacija i restauracija dokumenata je urađena u Narodnoj biblioteci Beograda i Istorijskom arhivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari