Osnovna škola Ivo Andrić i Prva beogradska gimnazija, prvi su domaćini pokretne izložbe pod nazivom „Ivo Andrić je kod nas“, u okviru projekta koji sprovodi Spomen-muzej našeg jedinog nobelovca.

U holovima i aulama osnovnih i srednjih škola širom Beograda, biće izložene fotografije koje prate život pisca od njegovog rođenja, detinjstva, školovanja, svetskih ratova, pa sve do smrti 1975. Ideja organizatora je da život, stvaralaštvo i društveni aktivizam pisca predstavi na način prilagođen deci i mladima u osnovnim i srednjim školama.

– Za svaku školu koja će biti domaćin izložbe, pravimo plakat koji posle ostaje njima za uspomenu. Tokom trajanja izložbe, u školama će biti organizovane književne večeri, tribine, predstave i slični programi koje škole odnosno, profesori srpskog jezika sa svojim učenicima, pripreme – kaže za Danas Tatjana Korićanac, rukovodilac Spomen-muzeja Ive Andrića. Prema njenim rečima, izložba se za dve nedelje iz Prve seli u Petu beogradsku gimnaziju, ali ovaj projekat predviđa i gostovanja u školama i domovima kulture širom Srbije.

– Poslali smo cirkularno pismo mnogim školama u Srbiji, jer učenici iz udaljenih mesta nemaju prilike da učestvuju u programu koji se događa u Beogradu. Inače, ovaj projekat odvija se u saradnji sa Muzejom grada Beograda, a škole nemaju nikakve finansijske obaveze. Nadam se da ova putujuća izložba neće biti kratkog daha, i da ćemo obići što više škola te da bi sve moglo da potraje i čitavu godinu – kaže Tatjana Korićanac.

Piščev kutak

Stan u koji se Ivo Andrić uselio kada je došao u Beograd 1919. godine, pretvoren je u memorijalni muzej pisca. Jedan deo sačuvan je u autentičnom duhu Andrićeve svakodnevice, dok su nekadašnje spavaće sobe preuređene u izložbeni prostor za brojne eksponate koji beleže njegov stvaralački proces. Lična biblioteka Ive Andrića broji više od 4.500 knjiga a radi se i na prevođenju brojnih njegovih marginalija u elektronsku formu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari