Beogradski osnovci i srednjoškolci počeli su sa aktivnim zimskim raspustom. Među više od 60 sportskih i kreativnih programa, za svakog đaka će se sigurno naći nešto zanimljivo, a u ponudi je mnoštvo različitih sadržaja. Očekuje se da će u aktivnostima koje je organizovao Sekretarijat za sport i omladinu učestvovati najmanje 40.000 učenika.

Treninzi i radionice trajaće do 20. januara, a ulaznica za sve programe biće samo đačka knjižica. Deca koja vole aktivan odmor svakodnevno će moći da se bave nekim od oko 20 različitih sportova. Plivanje i klizanje i ove zime biće najpopularniji, i ovi sportovi vežbaće se na najviše lokacija. S obzirom na to da su treninzi organizovani po celom gradu, svako će imati bar nešto u blizini svog doma.

Mali plivači sa Vračara, prve zaveslaje napraviće na bazenima CFK Vračar. Tamo će biti organizovane obuke tehnike plivanja. Časovi plivanja biće organizovani radnim danima sve do 21. januara. Ni mališanima koji vole košarku i fudbal neće biti dosadno. Oni će u terminima od 12 do 14 časova od ponedeljka do petka moći da rekreativno igraju ove sportove.

Osnovnim elementima kuglanja decu će podučavati u kuglani Društva za rekreaciju radnika u Viševačkoj 2, i to od ponedeljka do petka tokom trajanja raspusta od 12 do 14 časova.

Organizatori su mislili i na bicikliste. Biciklistički klub Crvena zvezda pobrinuo se za njihovu zabavu i organizovao školu biciklizma na valjcima kao i različita takmičenja, i to svakog dana od 10 časova do 16.30.

Ni Mladenovčani neće ostati bez prilike da nauče osnove plivanja u SRC Ljubomir IvanovićGedža, od ponedeljka do subote u terminima od 10 do 11 i od 11 do 12 časova.

U Sportskom centru Rakovica igraće se Liga malog fudbala do koje će se dolaziti kroz dve utakmice kvalifikacija. Na Adi ciganliji u balon sali biće organizovan Zimski dečji sportski kamp „Ada 2009“. Mališani će na omiljenom beogradskom izletištu moći da nauče osnove malog fudbala, odbojke, košarke, rukometa, stonog tenisa, fitnesa, badmintona, pikada i šaha.

Klizačke tehnike učiće se u Savezu za rekreaciju i fitnes Beograd. U Hokej klubu „Beostar“ pored početnika koji će učiti prve korake, moći će da se zabavljaju i iskusni klizači u okviru programa „Zimske čarolije na klizalištu Pingvin“.

Učenici će moći da se bave aviomodelarstvom u OŠ „Skadarlija“ i školi u Barajevu. Ljubitelji pozorišta glumiće u Centru za kulturu u Sopotu i gročanskoj školi „Sveti Sava“. Mali novinari imaće priliku da ispeku zanat u CKS „Šumice“ i Centru za kulturu Grocka. Muzička omladina Beograda organizovaće na „Kolarcu“ kviz i koncerte. Budući kostimografi počeće da peku zanat u prostorijama Narodnog univerziteta „Božidar Adžija“ gde će biti organizovane radionice za izradu maski i šešira. U istom prostoru oprobaće se i glumci i mladi vajari.

Savez izviđača Beograda pozvao je svu decu da ugase kompjuter i odu u prirodu, pa su zbog toga organizovali i jednodnevne izlete na Rajac od devetog do 18. januara. Planinari će moći da se odluče i za odlazak na Avalu ili Divčibare. U Beogradskom ekološkom centru biće održana „Zdrava škola 2009“, a o životnoj sredini biće reči i na Geografskom fakultetu.

Kreativne radionice za đake umetnike

Deca koja žele da se bave umetnošću, pisanjem, zanatima i drugim maštovitim aktivnostima, mogu da se odluče za neku od 29 kreativnih radionica. Gotovo da nema učenika koji ne zna makar nešto o tkanju, kaligrafiji, modelarstvu ili izradi tapiserija, jer su ovi programi tokom svakog raspusta dupke puni. U OŠ „Drinka Pavlović“ svi zainteresovani će moći da nauče nešto novo ili usavrše tehniku slikanja, ikonopisa, stripa i ilustracije. Crtanje, kaligrafija i oblikovanje gline učiće se i u Studentskom kulturnom centru, u „Šumicama“, Domu kulture u Barajevu, OŠ „Novi Beograd“. Kako se izrađuju tapiserije u smirna tehnici učenice mogu da saznaju na kursu u OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari