Riba koja se prodaje u Beogradu odličnog je kvaliteta i zdravstveno je bezbedna, pokazali su rezultati uporednog ispitivanja Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, koje je sprovedeno u saradnji sa privrednim komorama Beograda i Srbije. Ispitivanje je rađeno na 26 uzoraka ribe, od toga 12 uzorka rečne, sedam morske i sedam uzoraka ribljih konzervi.


Iz domaće proizvodnje je šest uzoraka, a iz izvoza 20. Riba i riblji proizvodi uvezeni su iz osam zemalja. Predsednik Stručne komisije Milan Baltić na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio je da je u ispitivanju i ocenjivanju kvaliteta ribe utvrđeno da 30,77 odsto ribe ima ekstra kvalitet, 42,31 odsto je odličnog, 11,54 vrlo dobrog i 15,38 odsto dobrog kvaliteta.

Rezultati ispitivanja pokazali su da je ekstra kvaliteta prodimljena pastrmka i dimljeni šaran proizvođača Topik Banjaluka, zatim šaran iz ribnjaka Siječanj u Bosni i Hercegovini i ribnjaka Neozin. Dobar kvalitet ima smuđ i kečiga proizvođača Dunavski alasi. Morska riba ekstra kvaliteta je skuša uvezena sa Šetlanda i škarpina sa Islanda, dok vrlo dobar kvalitet ima skuša iz Španije. Riba u konzervi ekstra kvaliteta je „eva“ sardina i tunjevina „mistral“ sa Tajlanda, dok je dobrog kvaliteta sardina iz Hrvatske i tunjevina „la perla“. Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević podsetio je da su cene ribe u Srbiji, od decembra 2006. godine kada je prethodni put rađeno istraživanje, značajno porasle. Cene rečne ribe povećane su do 52 odsto, morske ribe do 17 odsto, a ribe u konzervi imale su najveći rast maloprodajnih cena – čak 91,5 odsto – rekao je Bogosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari