Prihvatilište za decu i omladinu sa prihvatnom stanicom u Bulevaru oslobođenja, zbrinjava ugroženu decu iz cele Srbije. Tokom 50 godina postojanja, Prihvatilište je zbrinulo više od 60.000 dece, dok godišnje kroz njega prođe i do 600 dece uzrasta od sedam do 18 godina, a briga o njima traje 24 sata.


Prema rečima Danijele Stajković, rukovodioca Prihvatilišta, ova ustanova pruža smeštaj deci bez roditeljskog staranja, deci i omladini koja su žrtva nasilja, zanemarivanja ili zlostavljanja, žrtvama trafikinga, deci sa problemima u ponašanju ili koja su u sudskom postupku, kao i deca u procesu readmisije. Međutim, kako ističe Stajković, već duže vreme rukovodstvo ove ustanove radi na tome da se Prihvatilište izmesti sa lokacije na kojoj se trenutno nalazi, na koju je prinudno smešteno pre deset godina. U pregovorima sa Gradom, ima pomaka nabolje, ali još nisu došli do rešenja, kaže Stajković.

– Pravilo je da u prihvatnoj stanici dete bude najviše nedelju dana, dok u Prihvatilištu ostaje 30 dana. Toliko vremena ima tim stručnjaka da ovoj deci vrati veru u ljude i pripremi ih za ono što čeka izvan Prihvatilišta. Međutim neki štićenici ostaju i duže dok im centri za socijalni rad ne nađu neko trajnije rešenje. Broj dece koja su zbrinuta kod nas stalno se menja, jer jedni dolaze drugi odlaze. Što se tiče kapaciteta imamo 16 kreveta, a trenutno u Prihvatilištu nalazi se 13. dece, sedam dečaka i šest devojčica. To je vrlo malo prostora, jer potrebe su sve veće.

– Zgradu delimo sa Zavodom za vaspitanje dece i omladine, a nije baš podobno da žrtve nasilja ili zlostavljanja budu u istom dvorištu sa decom kojima je Sud izrekao razne vaspitne mere – objasnila je Stajkovićeva. Zbog svega toga kako je navela, neophodan im je novi i veći prostor koji će zadovoljiti sve potrebe kako samog Prihvatilišta, tako i prihvatne stanice, za koju je uvek potrebno da ima pet do šest slobodnih kreveta kako bi se primila nova deca, što često nije slučaj, jer su svi kapaciteti popunjeni. Prema njenim procenama, novi objekat bi trebalo da bude minimum duplo veći od postojećeg, koji se prostire na 250 kvadratnih metara. Što podrazumeva da ima minimum 30 kreveta, i da ima sopstveno dvorište. Treba da bude u širem gradskom jezgru, gde se nalazi veći broj bolnica, autobuska i železnička stanica, centri za socijalni rad i ostale ustanove, pošto prihvatilište prima decu iz čitave zemlje. f

Rešenje do kraja godine

Darko Božić, član gradskog veća, kaže za Danas da se već neko vreme o izmeštanju razgovara sa rukovodstvom Prihvatilišta.

– Krećemo se u dobrom smeru i pokušavamo da nađemo adekvatno rešenje koje će zadovoljiti kako potrebe same dece, tako i potrebe Grada. Činjenica je da je ovoj ustanovi potrebno proširenje kapaciteta i postupak je u proceduri. Za sada još nemamo konačnu odluku da li će se graditi potpuno nova zgrada ili ćemo adaptirati neki od postojećih objekata. Međutim, očekujem da ćemo konačno rešenje imati do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari