Svetske berze: Tehnološke akcije vratile Volstrit na stazu rasta 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Svega nedelju nakon najlošije sedmice u više od godinu dana, akcije na Njujorškoj berzi, podstaknute objavama rezultata tehnoloških kompanija, zabeležile su najveći sedmični skok od oktobra prošle godine.

Na ovom putu nisu se isprečili ni skroman rast BDP-a u prvom tromesečju, te lošiji podaci o inflaciji u istom periodu. Indeks S&P 500 porastao je u sedmici 2,7 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio 4,2 odsto.

Američki privredni rast u prvom tromesečju usporio je na najnižu stopu u poslednje dve godine.

BDP najveće svetske privrede u kvartalu porastao je po godišnje prilagođenoj stopi od 1,6 odsto, daleko ispod konsenzusa od 2,4 odsto i rasta od 3,4 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine. Lična potrošnja, koja predstavlja najveću komponentu BDP-a, rasla je stopom od 2,5 odsto, sporije od 3,3 odsto u četvrtom kvartalu i ispod očekivanja od tri odsto.

Svetske berze: Tehnološke akcije vratile Volstrit na stazu rasta 2
Izvor: Momentum Securities

Kada su u pitanju inflatorni pritisci, izveštaj o BDP-u ni u tom aspektu nije doneo dobre vesti. Indeks troškova lične potrošnje (PCE) porastao je u kvartalu godišnjom stopom od 3,4 odsto, što je njegov najviši nivo u godinu dana i daleko iznad 1,8 odsto u četvrtom tromesečju. Isključujući hranu i energente, PCE indeks je porastao 3,7 odsto, daleko iznad Fed-ovog srednjoročnog targeta za inflaciju od dva odsto.

Ova objava gotovo je zacementirala uverenje Fed-a da do jeseni ne radi ništa po pitanju popuštanja monetarne politike.

Ove loše makroekonomske vesti investitori su potisnuli u drugi plan nakon što je nekolicina najvećih kompanija sa tržišta objavila odličan poslovni trend i rezultate iznad očekivanja.

Istina, Meta Platforms je po objavi rezultata pala deset procenata, ali pre svega usled činjenice da je uprava kompanije najavila veću potrošnju na polju veštačke inteligencije, te da u bliskoj budućnosti neće biti značajnih materijalnih efekata od tih ulaganja.

Proizvođač e-vozila Tesla objavio je jedan od lošijih kvartala, ali je uspeo da prekine ovogodišnji oštar silazni trend nakon što je uprava kompanije uverila investitore da je ostala na putu stare vizije i da se može očekivati lansiranje jeftinijih modela na postojećim proizvodnim linijama.

Najveća kompanija na svetu, Microsoft, potukla je očekivanja u pogledu prihoda i profita, nastavivši niz dvocifrenih stopa rasta poslovanja. I ova kompanija očekuje značajna kapitalna ulaganja na polju cloud usluga i veštačke inteligencije, ali bi prema rečima uprave operativna margina po tom osnovu mogla da padne tek za jedan procentni poen. Matična kompanija Google-a, Alphabet, zasenila je čitavo tržište najavom isplate prve dividende i rezultatima koji su znatno nadmašili očekivanja, kako na polju oglašavanja tako i cloud poslovanja.

Dobitnik nedelje

Akcije kompanije Alphabet skočile su nakon objave kvartalnih rezultata deset procenata, nakon što je matična kompanija Google-a zabeležila najbržu stopa rasta poslovanja od početka 2022. godine.

Ovome je doprineo rast reklamnih prihoda od skoro 14 procenata, a posebno se istakao YouTube sa stopom rasta od 20 procenata. Cloud segment poslovanja zabeležio je rast prihoda od 28 odsto, uz veliki rast operativnog profita u odnosu na isti period prošle godine.

Nakon skoka u petak, akcije Alphabet-a u ovoj godini beleže rast od oko 23 odsto.

Gubitnik nedelje

Akcije matične kompanije društvenih mreža Facebook i Instagram, Meta Platforms, prekinule su prošle sedmice veliki rast koji traje više od godinu dana nakon što je uprava kompanije povećala kapitalna ulaganja u infastrukturu kako bi podržala razvojni put na bazi veštačke inteligencije.

Ova odluka prisetila je ulagače na ne tako davno vreme velikih ulaganja na polju metaverzuma koje je donelo veliki pritisak na profitabilnost.

Tada su akcije kompanije padale i ispod nivoa od 100 dolara, dok se nakon prošlonedeljne korekcije i dalje nalaze u plusu od preko 111 procenata u poslednjih godinu dana, na nivou od 443 dolara.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari