Svetske berze: S&P 500 ispod 5.000 poena nakon velike rasprodaje 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice akcije na Njujorškoj berzi beležile su pad vrednosti, a indeks S&P 500 se spustio ispod psihološke granice od 5.000 poena po prvi put od kraja februara.

Pritisku prodavaca doprineli su kako geopolitički faktori, tako i sve slabije nade investitora da će Fed kamate oboriti pre septembra, kao i lošije korporativne objave tehnoloških kompanija. Indeks S&P 500 pao je u sedmici 3,1 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pretrpeo korekciju od 5,5 procenata.

Solidni makroekonomski podaci američke privrede, kao i tekući narativ Fed-a pogurali su očekivani datum za obaranje kamata ove centralne banke ka jeseni. Čelnik Fed-a, Pauel, saopštio je protekle sedmice da je „izostao nastavak procesa spuštanja inflacije“ prema targetu od dva odsto, što znači da će biti potreban veći protok vremena kako bi odbor ove centralne banke pristupio smanjenju kamata.

Investitori sada vide tek septembar kao mogući mesec kada će početi smanjenje kamata i to sa verovatnoćom od 63 odsto. Prinos na američke državne obveznice nastavio je da napreduje pa je zarada na ove dugoročne dužničke hartije porasla na 4,62 odsto, dok je evro ostao relativno slab u odnosu na dolar na nivou od 1,065.

Svetske berze: S&P 500 ispod 5.000 poena nakon velike rasprodaje 2
Foto: momentum

Posebno intenzivnu korekciju pretrpeo je Nasdaq koji beleži šest vezanih dana silaznog trenda, što je njegov najgori niz u poslednjih više od godinu dana. Ova indeksna korpa tehnoloških akcija, osetljiva inače na visoke kamate, doživela je dodatni pritisak sa stane početka objava kvartalnih rezultata koji zasad nisu poduprli relativno visoko vrednovanje ovog sektora.

Tako je Netflix po objavi rezultata pao više od devet procenata, iako je u prvom tromesečju zabeležio najveći rast broja pretplatnika od pandemije. Investitori su kaznili najavu uprave da će uskoro odustati od objave ove metrike, a nisu bili oduševeljeni ni usporavanjem rasta u tekućem tromesečju.

Na polju proizvođača čipova, koji su ove godine bili najveći nosioci rasta tržišta, korporativne objave ASML-a i TSM-a povećale su skepsu ulagača oko nastavka ekspanzije primene veštačke inteligencije. ASML je zabeležio oštar pad narudžbina u prvom tromesečju, naročito kada su u pitanju sofisticirane mašine za proizvodnju čipova i to od strane najvećih kompanija iz ove delatnosti, TSM-a i Samsunga.

I TSM je tokom sedmice objavio kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja, ali smanjio prognozu ovogodišnjeg rasta tržišta čipova na oko 10 odsto u odnosu na ranije očekivanje rasta od preko 10 procenata. Takođe, kompanija je suzdržanost pokazala zadržavši ranije najavljeni rast kapitalnih ulaganja, dok nije odustala od cilja rasta prihoda u tekućoj godini od najmanje 20 procenata. Pravi test sezone korporativnih rezultata uslediće ove sedmice kada na crtu pred ulagače izlazi četiri od sedam najvećih kompanija koje značajno utiču na sentiment čitavog tržišta: Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.

DOBITNIK NEDELJE

Akcije kompanije American Express dostigle su u petak novi istorijski maksimum nakon što je ovaj kartičar objavio rezultate poslovanja iznad očekivanja i potvrdio prognozu rasta u tekućoj godini. American Express, koji se uglavnom orijentiše ka platežno imućnijim klijentima, očekuje stopu rasta prihoda u 2024. između 9 i 11 procenata, uprkos usporavanju potrošnje u segmentu malih i srednjih preduzeća. Akcije American Express-a skočile su u petak 6,2 odsto na 231 dolar, dok su od početka godine u plusu oko 23 procenta.

GUBITNIK NEDELJE

Akcije proizvođača servera, Super Micro Computers, koje su ove godine pravi hit među investitorima na talasu ekspanzije veštačke inteligencije, pale su u petak 23 procenta na 713 dolara. Ova kompanija je najavila objavu rezultata poslovanja za 30. april, ali nije za razliku od nekoliko ranijih slučajeva saopštila i preliminarne rezultate koji su mahom bili iznad očekivanja. Ova kompanija, koja je nedavno uvršćena u indeksnu korpu S&P 500, i pored prošlonedeljne korekcije beleži veliki rast u tekućoj godini od oko 151 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari