Na Veterinarskom fakultetu u Beogradu održana je juče rasprava povodom sprovođenja Strategije za rešavanje problema napuštenih životinja.

Kao što je poznato, Strategija se u osnovi sastoji u hvatanju pasa, sterilizaciji, čipovanju i puštanju na mesto odakle su uzeti. O ovome, juče su razgovarali pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, Vladimir Terzin, i profesori Veterinarskog fakulteta, Voja Pavlović, Brana Radenković Damnjanović, Ivan Pavlović, Branislav Prokić i Ivan Jovanović.

Kako je rečeno, na početku sprovođenja Strategije, gradskim ulicama tumaralo je više od 7000 napuštenih životinja. Dve godine kasnije, taj broj se smanjio na 4.500. Analize su pokazale da je najveći broj napuštenih pasa imao vlasnika, pa će promena gradskih odluka o držanju životinja dovesti do veće kontrole vlasničkih pasa. To se, pre svega, odnosi na čipovanje, vakcinaciju i kontrolu parenja.

– Grad Beograd ima strategiju za rešavanje ovog problema, koju ćemo u saradnji sa Vetrinarskim fakultetom pokušati da dopunimo odlukama koje se odnose na kontrolu i čipovanje vlasničkih životinja. Pre nekoliko meseci doneli smo Zakon o dobrobiti životinja, kojim se određuju kazne u rasponu od 50.000 do 100.000. dinara za one koji napuste svoje ljubimce – rekao je Vladimir Terzin.

Prema mišljenju doktorke Brane Radenković Damnjanović, potrebno je kontinuirano raditi na poblemu napuštenih pasa, kao i na edukaciji dece i odraslih.

Pored problema pasa, na okruglom stolu, postavljeno je i pitanje o napuštenim egzotičnim životinjama, koje se u poslednje vreme pojavljuju na raznim lokacijama u gradu. – Pojava životinja poput pitona, škorpija i drugih vrsta, u našem gradu je pomodarstvo. Te životinje, kao i domaće, zahtevaju vreme i brigu, pa se vlasnici, u slučaju da im ljubimci dosade, jednostavno odlučuju da ih izbace na ulicu. Jedini način da se ovaj problem reši je kontrola uvoza ovakvih životinja – Istakla je Damnjanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari