Beogradske predškolske ustanove od Sekretarijata za dečju zaštitu dobili su preporuke o merama i postupcima u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj za pojavu virusa gripa A (H1N1).

 U Sekretarijatu za dečju zaštitu kažu da je cilj da se zaposleni u predškolskim ustanovama, ali i roditelji na vreme informišu o ovom oboljenju a u isto vreme i da se utiče na suzbijanju širenja novog gripa. Na panoima u vrtićima već su postavljeni plakati pod nazivom „Volim da se ne razbolim“ na kojima je na slikovit način predstavljeno kako deca treba da čuvaju svoje zdravlje, ali i šta da rade ukoliko se razbole.

Preporuke koje se upućuju vaspitačima i zaposlenima u vrtićima su da ukoliko primete simptome bolesti ostanu kod kuće i telefonom se jave svom lekaru. O tome treba da obaveste i ustanovu u kojoj rade, kao i sve osobe sa kojima su predhodnih sedam dana bili u kontaktu. Uredno uzimanje preporučene terapije i kućna nega sedam dana, a ukoliko se stanje pogorša treba da se jave lekaru.

U slučaju pojave simptoma novog gripa kod dece, roditelji nikako ne treba da ih dovode u vrtić, već da se jave lekaru, i da obaveste vaspitače o tome.

Direktori predškolskih ustanova dužni su da upoznaju sve zaposlene sa značajem praćenja zdravstvenog stanja svih zaposlenih, da pojačaju mere prevencije, odnosno da povedu više računa o higijeni ruku i prostora u kome deca borave, da obezbede tečni sapun i ubruse, da odrede osobu koja će voditi evidenciju o odsustvovanju dece i zaposlenih, da upozna roditelje sa uputstvima za postupanje kod pojave simptoma bolesti. Direktori su takođe dužni da sarađuje sa nadležnim zdravstvenim ustanovama, opštinskim i gradskim vlastima u slučaju potrebe za primenom vanrednih mera i da planiraju i organizuju aktivnosti koje zadovoljavaju minimum procesa rada.

Simptomi bolesti i prevencija

Simptomi gripa izazvanog virusom AH1N1 slični su simptomima drugih vrsta gripa: groznica, visoka temperatura, glavobolja, gušobolja, curenje iz nosa, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, osip po koži, mučnina, povraćanje, dijareja, opšta malaksalost, ali ne moraju se svi simptomi ispoljiti. Kao prevencija preporučuje se što češće pranje ruku tečnim sapunom i vodom, pri kijanju i kašljanju prekriti nos i usta papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu, ne dodirivati neopranim rukama oči, nos i usta, izbegavati boravak u zatvorenim prostorijama gde ima osoba koje imaju simptome gripa, provetravati prostoriju, vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari