Grad je uložio 12 miliona dinara za akciju suzbijanja ambrozije sa javnih površina, a čelnici grada su proteklog vikenda pozvali Beograđane da se i oni uključe. Akciji uništavanja ovog korova u subotu su se pridružili Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada i članovi Grdaskog veća Miroslav Čučković i Goran Aleksić.


Nakon uklanjanja ambrozije kod starog železničkog mosta, Alimpić je istakao da je ta biljka opasna po ljude pošto njen polen izaziva alergiju kod više od deset odsto stanovništva.

On je podsetio da je ambrozija pre nekoliko decenija stigla iz Amerike i veoma brzo počela da se širi Evropom i našom zemljom.

– Nema prirodnih neprijatelja jer je životinje ne jedu, uspeva gotovo na svim terenima i rađa veoma veliki broj semenki. Kod pojedinih ljudi njen polen izaziva alergiju i zato je treba sistematski uklanjati. Radnici Zelenila je uništavaju, ali nema te službe koja ovu biljku može sasvim iskoreniti ako svi građani ne shvate da u tom poslu moraju da nam pomognu. Najopasniji su tereni pored ulice, pruge koje Gradsko zelenilo ne kosi – rekao je Alimpić.

Član Gradskog veća Čučković je naveo da Grad ambroziju „tretira kao ozbiljnu nepogodu“ i takođe apelovao na Beograđane da pomognu u suzbijanju ambrozije.

Prema rečima Gorana Aleksića suzbijanje ambrozije je jedan od problema koje Grad ne može sam da reši.

– Ovo je problem svih nas i svi moramo da se uključimo. Pozivam da se svi organizujemo, da svako počisti svoje dvorište, oko svoje zgrade i to je jedina šansa da suzbijemo biljku koja izaziva ozbiljne probleme – rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima najugroženiji delovi grada su oni koji se najneredovnije održavaju.

– Poseban problem imamo sa napuštenim gradilištima, ali investitori moraju da shvate da su to njihove parcele i da moraju da ih održavaju. Ukoliko to ne urade inspekcija će intervenisati – poručio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari