Mada su poslednjih godina mnogi skloni da tvrde kako je 8. mart, odnosno Dan žena, prevaziđeno slavlje i zaboravljen datum, činjenica je da tog dana pripadnici muškog roda ipak kupuju poklone svojim suprugama, majkama, koleginicama… Na kraju, o tome najbolje svedoče i najave trgovaca da upravo za taj dan pripremaju brojna, specijalna sniženja mnogih artikala koji bi mogli da budu prigodan poklon. A prodavci cveća, većpo tradiciji, zadovoljno trljaju ruke. Osmi mart je za njih prava finansijska žetva.

Merkator i hipermarketi „Roda“ su, na primer, pripremili niz prigodnih akcija i poklona, počev od besplatnog šminkanja, feniranja pa do poklona kao što je cveće, muzički diskovi i knjige za pripadnice lepšeg pola, koje 8. marta posete neki od objekata Merkatora u Beogradu, ali i drugim gradovima. Potrošači, koji danas ili sutra krenu u neki od objekata Tempa i Delta Maksija, mogu po sniženim cenama da izaberu bombonjeru, neki kozmetički proizvod ili cveće. Cene se kreću od 116,5 dinara za bombonjeru, dok, na primer, set za kafu za dvoje košta 339 dinara. U ponudi je i saksijsko cveće, pa najjeftiniji kaktus košta 99 dinara, dok je cena Kalanhoje kalandiva u saksiji 184 dinara. U objektima Intereksa snižene su cene mlevenog mesa, limuna, nekih vrsta čokolada i kozmetičkih preparata, a po povoljnim cenama potrošači mogu da pazare do 10. marta.

Iznenađenja za 8. mart pripremili su i u Veru u kome se, po povoljnim cenama, nude bombonjere, prigodno upakovani kozmetički proizvodi, kao i saksijsko cveće kao što je azaleja ( 210.80 dinara) ili orhideja (953.6 dinara). Muškarci, kao po nekom pravilu, najčešće kupuju crvene ruže, ljiljane i cvetne aranžmane od orhideja ili ruža koji koštaju od 600 do 1.500 dinara.

Povodom praznika žena i ove godine organizovana je tradicionalna prodajna izložba saksijskog cveća ispred Doma sindikata. Ovde orhideje koštaju od 900 do 1.300, bromelija 350, ruže i ljubičice 250, a za zumbul treba izdvojiti 150 dinara. U gradskim cvećarama jedna ruža staje od 150 do 250, kala 350 do 400, a ljiljan 250 do 450.

Ništa bez cveća, ali činjenica je da nežniji pol ne zazire ni od – nakita. Ženama je nakit oduvek bio drag poklon, pa se tako minđuše po ceni od 449 do 1.800, narukvice za 539 do 999, ogrlice od 1.179 do 1.809 ili broševi za 729 do 1.179 dinara mogu naći u prodavnici „Kolors edn bjuti“, gde na ove cene daju osmomartovski popust od 20 odsto. I kozmetika je podjednako drag poklon za Dan žena. Od kozmetičkih preparata u „Lili“ drogerijama kao idealan poklon ističu parfeme, poput Bosovog „Fem“ 30 ml koji staje 2.999, Moskino „Fani“ 25 ml za 1.989, ili „5th aveni“ od Elizabet Arden 30 ml koji košta 1.449 dinara. Ovde se mogu naći i set „Vandini“, krema za kupanje i losion za telo za 1.099, „Red end rouzi“ set, peškir, gel, sapun, losion za telo za 1.179 ili „Vanila“ poklon set, gel, masažer, losion i mreža za tuširanje po ceni od 1.179 dinara.

A muškarci do fajronta

Osmi mart je dan kada se osmeh vrati i na lica gradskih ugostitelja. Mnogi muškarci svoju damu žele obradovati lepim ručkom na nekom splavu ili boljem gradskom restoranu. Mnogi su ugostiteljski objekti, posebno oni okićeni zvezdicama, za tu priliku snizili cene i od 10 do 20 odsto, a neki su za dame, uz piće dobrodošlice, pripremili i prigodne poklone. A potom sledi uobičajeno finale: umorne dame kreću kući gde ih čeka nagomilano posuđe, a raspoloženi kavaljeri ostaju u kafani da popiju „još po jednu“. Do fajronta, naravno.

IDEA nudi veliki izbor kvalitetnih ruža

Povodom Dana žena, 8. marta, od 6. do 9. ovog meseca, u svim većim IDEA radnjama obezbeđene su velike količine izuzetno kvalitetnih ruža, cveća bez kojeg je nezamisliv ovaj praznik. Što je najvažnije, cene su veoma povoljne. Ruža poznata kao Rosa Valentino, košta samo 69.99 dinara, što je dvostruko manje od cena u cvećarama ili gradskim pijacama. Inače, u subotu 7. marta, glumica Ivana Mihiću prodavnici IDEA extra u Novom Beogradu (ulica Omladinskih brigada) od 13 do 15 sati potpisuje svoje knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari