U Domu omladine počela je treća i najobimnija faza rekonstrukcije koja podrazumeva obnovu Velike sale, Kluba i holova ove ustanove. Ovu fazu rekonstrukcije finansiraće Gradska uprava, a vrednost radova je oko 278 miliona dinara. Direktor Doma omladine Milan Lučić potvrdio je za Danas da je rekonstukcija počela.


Prema njegovim rečima u okviru ove faze biće zamenjene instalacije, scenska oprema i grejanje, a prostorije će biti klimatizovane.

– Rušenje zidova je već u toku, počelo je iznošenje starih stvari i nameštaja, a publiku će nakon rekonstrukcije sačekati moderan i prijatan prostor. – navodi Lučić.

Kao i tokom prethodnih faza adaptacije, Dom omladine će nastojati da realizuje svoje programe prilagođavajući se tehničkim uslovima koje budu diktirali građevinski i drugi radovi. Dom omladine će biti u funkciji i dok rekonstrukcija bude trajala, a delovi koji se budu obnovljeni će biti puštani u funkciju po etapama. Za vreme obnove radiće samo sala Amerikana.

– Po završetku radova kulturni program Doma omladine će biti raznovrsniji, jer će muzičari češće dolaziti da nastupaju kod nas, a otvoriće se veća mogućnost za izložbe kao i za filmske projekcije. Sve će biti podignuto na veći nivo u cilju da se krajnjim korisnicima obezbedi veće zadovoljstvo – kaže sagovornik Danasa.

Za izvođača radova izabrana je firma PMC inženjering, a prema planu, radovi bi trebalo da budu okončani do kraja 2010. U projektu obnove Doma omladine Beograda učestvuju Grad Beograd i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

 

„Ne izbacujemo Beopolis“

U saopštenju Dom omladine demantuje izbacivanje knjižare Beopolis. „Ovu fazu rekonstrukcije Doma omladine su već duže vremena najavljivala sredstva javnog informisanja, a poslednji put su to učinila nakon što je 10. decembra, prilikom svečanog otvaranja Sale Amerikane, ta adaptacija i zvanično najavljena. Zato Dom omladine kategorički demantuje da je bilo ko od njegovih partnera nasilno i na prečac izbačen iz njegovih programa i njegovih programskih prostora. Neki mediji su grubo obmanuli javnost izveštavajući da je knjižara Beopolis 30. decembra, bez ikakve najave, iseljena iz prostora Doma omladine. Tog dana je, naime, naloženo svim realizatorima programa koji se odvijaju u Domu omladine, pa i drugim partnerima, da se prilagode novim uslovima rada. Programskim saradnicima ponuđeno je da ugovori o saradnji „miruju“ do okončanja radova. Zato je besmisleno govoriti o bilo kakvom izbacivanju knjižare Beopolis iz Doma omladine – navodi se u saopštenju Doma omladine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari