Gročanske svečanosti 42. po redu biće otvorene u četvrtak 30. jula u 20 časova, i to izborom za najbolju rakiju, kajsijevaču. Četvorodnevne svečanosti trajaće do 2. avgusta, kada se zatvaraju tradicionalnim Ilindanskim vašarom.

Predsednik Organizacionog odbora Miladin Sapundžić rekao je na konferenciji za novinare da su Gročanske svečanosti tradicionalna manifestacija koja se bez prekida održava 42 godine, a ova opština bogata je turističkim i kulturnim potencijalima.

Prema njegovim rečima čitava manifestacija počela je da se razvija od vašara kada su dunavski alasi imali želju da se takmiče za Zlatni kotlić Dunava, a lokalni proizvođači rakije za najbolju kajsijevaču. Tako će svi posetioci i ove godine moći da uživaju u rakiji i kulinarskim čarolijama alasa.

– Ovo je narodna svetkovina čiji je moto „Za svakog po nešto“. Od vašara prerasli smo u kulturnu, sportsku, zabavnu i privrednu manifestaciju, u kojoj svako za sebe može da pronađe po nešto. Manifestacija počinje izborom za najbolju rakiju jer je Grocka voćarski kraj, a voćarstvo je značajna privredna grana, tako da ćemo drugog dana tokom prepodneva održati savetovanje poljoprivrednika i izložbu voća, a očekujemo i goste iz Regiona. Pored toga, imaćemo i etno bazar, smotru folklornih društava, predstavu za decu, kao i pop-rok koncert lokalne grupe „Tičers bend“ – istakao je Sapundžić. On je dodao da će drugog dana održati takmičenje ribolovaca, šahovsko nadmetanje i izbor za Zlatni kotlić Dunava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari