U Beogradu je prošle godine poginulo 20 vozača dvotočkaša, baš kao i pretprošle godine, dok je u ovoj poginulo već desetak motociklista, rekao je dr Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj, na jučerašnjoj konferenciji za novinare čija je tema bila „Bezbednost motociklista u saobraćaju“.


– U Beogradu se poslednjih godina za oko tri hiljade povećao broj motocikala, koji postaju sve popularnije prevozno sredstvo, pa je i problem stradanja vozača dvotočkaša sve izraženiji. Najčešći uzroci nezgoda su ljudski faktor, a najčešći tipovi udesa su bočni sudari, sudari pri vožnji u istom smeru i pri uporednim vožnjama. Motociklisti su najugroženiji na Bulevaru Mihajla Pupina, Bulevaru Nikole Tesle i Bulevaru oslobođenja. Veoma je važno da vozači dvotočkaša koriste adekvatnu zaštitnu opremu i da se pridržavaju saobraćajnih propisa – rekao je Dragoljub Đakonović. „Bezbednost motociklista u saobraćaju“ deo je kampanje „Za bolji i bezbedniji saobraćaj u Beogradu“ koju čine i „Bezbednost dece u saobraćaju“, „Uspostavljanje komunalnog reda u zaustavljanju i parkiranju vozila“ i „Bez automobila u centru Beograda“.

– Nepropisno zaustavljena i parkirana vozila u saobraćajnim trakama predstavljaju jednu od najvećih prepreka za nesmetano odvijanje saobraćaja. Zbog toga je Sekretarijat za saobraćaj pokrenuo inicijativu za efikasnije sankcionisanje i uklanjanje ovih vozila. To će se postići povezivanjem Sekretarijata za saobraćaj, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Parking servisa, gradskog sudije za prekršaje i Uprave saobraćajne policije – istakao je Đakonović.

Promotivna vožnja „dva točka“

Osim emitovanja televizijskog spota „Kaciga glavu čuva“, deljenjem informativnih flajera koji imaju cilj da utiču na savest građana, Sekretarijat za saobraćaj organizovaće i promotivna predavanja za srednjoškolce na kojima će im demonstrirati i pravila bezbedne vožnje motocikala. Već u petak predstavnici Sekretarijata za saobraćaj posetiće Tehničku školu u Novom Beogradu i Petu beogradsku gimnaziju, a početkom juna biće organizovana promotivna vožnja „dva točka“ između kružnog toka na Novom Beogradu i kružnog toka na Slaviji, uz asistenciju policije. Okupljanje dvotočkaša je zakazano za 10 časova ispred Opštine Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari