U Beogradu posao trenutno traži oko 98.000 građana, što je za oko 2.000 više nego pre dva meseca. Na evidenciji su i programeri, agenti prodaje, trgovci i građevinari, a gotovo niko ne traži filozofe, sociologe, psihologe…

Svetska ekonomska kriza, kako kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, još uvek ne „ubira danak“ iako u prestonici ima oko 100.000 nezaposlenih. Posao mesara je najtraženiji, dok su, gotovo po tradiciji, akademski građani najugroženiji. U firmi „Bolji posao“, koja posreduje između potencijalnih radnika i poslodavaca, kažu da je najveća potražnja za programerima, mesarima, trgovcima i građevinarima.

Beograd je najveće gradilište na Balkanu, tako da uvek treba građevinaca, od običnih radnika do inženjera. Velika je potražnja i za spremačicama i agentima prodaje. Mesari su trenutno u najboljem položaju jer taj posao ne može bilo ko da radi. Njihova plata danas je dve i po prosečne plate – kažu u firmi „Bolji posao“.

Ljudi koji su završili fakultet moraju da shvate da im je diploma samo ključ, ali ne i garancija da znaju da rade. Komunikativnost, fleksibilnost i spremnost da se uči najbitniji su za uspeh.

Najveći problem sa zapošljavanjem trenutno imaju oni koji su završili društvene nauke kao što su filozofija, sociologija, psihologija, ali i matematika.

I u većini državnih firmi kažu da ekonomska kriza na njih zasad ne utiče i da će pre ići na varijantu smanjenja plata nego broja zaposlenih. U privatnim kompanijama situacija je nešto drugačija. Većina njih će morati da smanji broj zaposlenih ukoliko dođe do pojačavanja efekata krize. „Delta holding“ trenutno je jedan od najvećih privatnih sistema kod nas, u kome je zaposleno više od 25.000 radnika. Njihov prioritet je očuvanje radnih mesta i neznatno povećanje zaposlenih u okviru novih projekata koji su planirani za ovu godinu.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje i agencijama koje se bave oglašavanjem ponude i tražnje poslova kažu da su strpljenje i stalno usavršavanje jedini način da se dođe do posla. Oni savetuju da nezaposleni stalno prate oglase preko interneta, da prate poslovanje firmi koje ih interesuju, da šalju svoj CV i bez konkursa, ali i da se stalno usavršavaju da bi bili upoznati sa inovacijama u svetu. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje postoji savetodavac koji odgovara na sva pitanja građana kako bi im olakšao nalaženje posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari