Teya DoraFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Manifestaciju Pesma Evrovizije, na kojoj učestvuje i Srbija, švedske vlasti su označile kao visokorizičan događaj, a šefica Službe za korporativni imidž i odnose s javnošću RTS Duška Vučinić rekla je da je bezbednost u Malmeu na zavidnom nivou i da je policija raspoređena po celom gradu.

Očekuje se da će sledeće nedelje Malme posetiti oko 100.000 ljudi zbog Pesma Evrovizije, najvećeg muzičkog takmičenja na svetu, na kojem ove godine učestvuju predstavnici iz 37 država, navodi RTS.

Među državama koje učestvuju je i Izrael, zbog čijeg su učešća u Malmeu najavljeni protesti onih koji se protive sukobu u Pojasu Gaze, ali se planiraju i skupovi podrške učešću Izraela na takmičenju.

U petak je u centru Malmea zapaljen Kuran, uz dozvolu i prisustvo policije koja je najavila da takvih događaja neće biti tokom vikenda.

Najavljeno je da će u četvrtak, kada se održava drugo polufinale Evrosonga u kojem učestvuje predstavnica Izraela, biti održan marš protiv učešća te zemlje na takmičenju.

Očekuje se da će tom protestu, u koji je uključeno 65 organizacija, prisustvovati oko 40.000 ljudi, prenosi švedski javni servis SVT.

Istovremeno, nekoliko ulica dalje održava se i muzička manifestacija podrške izraelskom učešću na Pesmi Evrovizije.

Predstavnica Srbije Teja Dora nastupa u prvom polufinalu u utorak, 7. maja.

Duška Vučinić kaže da se osećaju apsolutno bezbedno i da veruju da će tako ostati do 12. maja, kada se završava boravak delegacije Srbije u Malmeu.

Švedske vlasti navode da je ovogodišnja Pesma Evrovizije jedan od najvećih bezbednosnih izazova na jugu Švedske dosad, ali uveravaju da je policija spremna i da su planovi detaljno pripremljeni. Angažovani su policajci iz svih delova Švedske, a pomoći će im i kolege iz Danske i Norveške.

U internom izveštaju policije čije je delove objavio SVT krajem aprila, kao najveće pretnje bezbednosti navode se sajber napadi i građanska neposlušnost.

Osim toga, u policijskom izveštaju navodi se i procena bezbednosnih službi da je Švedska među prioritetnim metama islamističkih organizacija i da postoji rizik od terorističkih napada.

Kontradiverzione ekipe pregledale su Malme arenu u kojoj se održava Pesma Evrovizije, kao i okolne hotele, a na brojnim događajima u gradu zabranjeno je nošenje torbi i rančeva.

Gradske vlasti Malmea poručuju da su pripremljeni za sve nepredviđene okolnosti. Navode da su, u slučaju velikog incidenta, spremni da posetioce smeste u škole i sportske hale, kao i da su za takve situacije u pripravnosti i psiholozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari