Projekat „Otkrijmo tajne učenja“ u kojem je učestvovalo 160 učenika iz četiri osnovne i četiri srednje škole sa teritorije grada završen je. Kako je na završnoj prezentaciji istakla Vesna Petrović -Urošević iz organizacije „Prijatelji dece Zvezdare“, koja je realizovala ovaj projekat, na međunarodnim ispitivanjima nivoa i kvaliteta učeničkih postignuća, naši učenici pokazuju niske rezultate.

 Veliki broj učenika ima problem sa slabim uspehom jer u toku formalnog obrazovanja retko imaju priliku da nauče kako da razmišljaju, da razumeju proces učenja i koriste svoja znanja.

– Projekat je trajao tri meseca i imao je za cilj da učenike upozna sa različitim tehnikama učenja. Da ih uvede u proces učenja i razmišljanja kako bi unapredili ove veštine i povećali efikasnost učenja, a bio je namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola koji imaju teškoće u učenju. Odnosno naša ciljna grupa bila su deca petog i šestog razreda osnovnih i prve i druge godine srednjih škola – rekla je Petrović-Urošević.

Rezultati do kojih su došli kroz vežbe u radu sa đacima jesu da oko 85 odsto njih ima dobre uslove za rad, rekla je Uroševićeva, ali da su sama deca navela da imaju problema sa koncentracijom. Tako da su pokušali da ih kroz projekat nauče na koji način da koriste sopstveni potencijal i da ostvare funkcionalno znanje. Takođe, veliki broj učenika priznao je da nemaju radne navike i da uče kampanjski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari