Međunarodni Dan planete Zemlje obeležen je juče brojnim akcijama u Beogradu. Centralna manifestacija na kojoj su učestvovali glumci, pevači i kulturno-umetnička društva održana je na Trgu republike, dok su akcije čišćenja organizovane na više mesta u gradu.


– Bole me pluća. Teško dišem. Svašta su mi radili. Truju me, zagađuju mi vazduh, reke, seku mi drveće…- požalila se „planeta zemlja“, u pozorišnoj predstavi mališana iz Valjeva. Iako glumci imaju svega pet godina, vrlo dobro razumeju u kakvim problemima se planeta nalazi.

Ocenjujući kvalitet vazduha u glavnom gradu, Vojka Dudićsa Instituta za javno zdravlje Srbije rekla je da su u Beogradu najzagađenije centralne gradske ulice, gde za sat vremena prođe oko 5.700 automobila, prosečne starosti deset godina. Prisustvujući obeležavanju Dana planete Zemlje u Skupštini Grada, Gordana Pantelićsa Instituta „Dr Dragomir Karajović“ naglasila je značaj monitoringa i sistemskog praćenja pojava, posebno kada je rečo radijaciji.

– U Evropi postoji 5.200 mernih stanica radioaktivnosti, samo u Nemačkoj ih ima 1.800 dok je u Srbiji u većim gradovima raspoređeno devet stanica. Ipak, to su najsavremeniji uređaji koji u svakom trenutku prate nivo radioaktivnosti, što je veoma važno s obzirom na to da imamo Vinču, ali i nekoliko nuklearnih elektrana u blizini. Iako je rečo susednim državama, nekoliko stotina kilometara za radioaktivni oblak ne predstavlja ništa – upozorila je Pantelićeva.

Podsećajući da je na Dan planete Zemlje pre 19 godina obrazovan i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, prvi sekretar Boško Majstorović, prethodni i sadašnji sekretari Branislav Božovići Goran Trivan, istakli su da su mnogi projekti u prethodnom periodu realizovani, ali da je ostao samo jedan koji se „vuče“ čitavih 19 godina. Rečje o ventilaciji Terazijskog tunela. Za njega je u ovom trenutku neophodno izdvojiti oko 300.000 evra, jer je i oprema sa kojom je trebalo da bude urađen, u međuvremenu zastarela – istakao je Božović.

Aktivisti Zelene omladine Srbije delili su juče u Knez Mihailovoj ulici garantne listove za bezbedno putovanje, uz obavezu da vlasnici listova doprinose očuvanju životne sredine. NVO Centar modernih veština edukovao je ljude na Terazijama o zaštiti životne sredine. Jučerašnji dan obeležen je i u opštini Zvezdara čišćenjem Zvezdarske i Baba Velkine šume dok su JKP „Zelenilo Beograd“, Dečiji kulturni centar i Zavod za zaštitu prirode Srbije, organizovali ekološku radionicu u Pionirskom parku.

 

Beogradske elektrane čistile priobalje

Zaposleni u administraciji JKP Beogradske elektrane, predvođeni menadžmentom preduzeća, učestvovali su u akciji „Očistimo Srbiju“. Odvezen je otpad i smeće sa leve obale Save, u potezu od Starog savskog mosta do Gazele.

– Pored brige za ekologiju, ovu akciju posvećujemo i deci Beograda, rekao je jedan od učesnika akcije, Nenad Đakovac, zamenik generalnog direktora JKP Beogradske elektrane. Imajući u vidu da je plastična ambalaža jedan od najvećih ekoloških zagađivača, a nje na svim zelenim površinama ima najviše, odlučili smo da je damo u reciklažu, a dobijena sredstva namenimo jednoj od dečjih ustanova novobeogradske opštine. To će nam biti praksa i ubuduće – izjavio je direktor Đakovac. Očuvanje životne sredine je jedan od prioriteta preduzeća i deo poslovne politike. Naime, Beogradske elektrane su od 1989. godine do danas, ugasile čak hiljadu kotlarnica – nespornih zagađivača Beograda. B. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari