Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas posetio je juče naselje Ravni gaj u opštini Barajevo, u kom se saniraju ulice Borisava Tasića i Vojislava Dimitrijevića, i Dom zdravlja „Dr Milorad Vlajković“ u ovoj opštini. Naselje Ravni gaj ima oko 150 domaćinstava sa 400 stanovnika. U ulicama Borisava Tasića i Vojislava Dimitrijevića trenutno se priprema podloga za asfaltiranje 2,5 kilometara puta (urađena je priprema dužine 1,5 kilometara). Ove dve ulice povezuju Ravni gaj sa naseljima Lisovići Gaj.


– U Barajevu bi ove godine trebalo da bude asfaltirano oko 30 kilometara ulica. Plan ove gradske vlasti je da do kraja mandata dođemo maltene do toga da nema nijedne ulice u Beogradu koja nije asfaltirana. Svaka naša priča o razvoju i Evropi je besmislena ako deca gaze po blatu da bi došla do škole. Barajevo je mala beogradska opština, dosta razuđena, sa mnogo ovakvih ulica, a ima i dosta problema sa vodovodom i kanalizacijom. Naša obaveza je da što više tih problema otklonimo veću ovoj prvoj godini – rekao je Đilas.

U Domu zdravlja „Dr Milorad Vlajković“ od početka aprila realizuje se prva faza projekta „Zdravstveni informacioni sistem za primarnu zdravstvenu zaštitu – elektronski karton pacijenta“. U ovoj fazi informacioni sistem funkcioniše kod šest lekara na odeljenju opšte prakse, i to prilikom prijema pacijenta, ambulantnog pregleda lekara, otvaranja i vođenja elektronskog kartona, prepisivanja terapije, automatske štampe recepata, zatvaranja posete pacijenta uz evidentiranje participacije i brze pretrage pacijenata preko barkod-čitača u bazi osiguranika Beograda.

U toku je uvođenje sistema u operativni rad na odeljenjima ginekologije i pedijatrije, laboratoriji i dijagnostičkim kabinetima. Sistem je donacija kompanije „Komtrejd“ vredna 6,5 miliona dinara, a ostale neophodne elemente za njegovo funkcionisanje, vredne oko 2,5 miliona dinara, obezbedio je grad.

Domu zdravlja „Dr Milorad Vlajković“ je od preuzimanja osnivačkih prava iz budžeta grada Beograda odobreno 29 miliona dinara, između ostalog za sanaciju i adaptaciju objekata zdravstvenih stanica Vranić i Beljina, kupovinu sanitetskog vozila i medicinske opreme: osteodenzitometra – aparata za merenje gustine koštanog tkiva, ultrazvučnih aparata, biohemijskih i hematoloških analizatora.

Najsavršeniji informacioni sistem

Barajevski dom zdravlja, zahvaljujući donaciji „Komtrejda“, ima najsavršeniji informacioni sistem u čitavom Beogradu. To je sve u duhu naše priče od pre sedam meseci da pokušavamo da podjednako razvijamo sve delove grada. Upravo se u Barajevu postiglo da lekari mogu više da se bave pacijentima, a manje administracijom. Izuzetno je važno za velike kompanije u Beogradu da pokažu društvenu odgovornost i pomognu razvoj u svom gradu. Ovo je sjajan primer kako kompanija koja je vrhunska u svojoj oblasti i postiže dobre rezultate u velikom delu sveta svoje znanje, koje mnogo vredi, da gradu u vidu velike donacije – kazao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari