Član Gradskog veća Miroslav Čučković posetio je juče preduzeće „Grosoptik“ na Umci. Ovo je najveća braunfild investicija u Beogradu u ovoj godini, vredna pola milijarde dinara. Braunfild investicije podrazumevaju oživljavanje starih objekata, preuređenje starih hala i revitalizaciju bivših industrijskih zona grada.


„Grosoptik“ se bavi proizvodnjom optičkih stakala za naočare, kontaktnih sočiva, naočara za sunce, dioptrijskih okvira i instrumenata za dijagnostiku, kao i distribucijom opreme za optičarske radnje. U sastavu preduzeća su četiri firme sa 270 zaposlenih. „Grosoptik“ izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Italiju, Crnu Goru, Bugarsku i Hrvatsku, a od 1. januara bi najveći deo proizvoda trebalo da se izvozi u Rusiju.

Kao najveća istočnoevropska firma ove namene, „Grosoptik“ je kupio i preuredio objekat bivše fabrike trikotaže „Zelengora“, koja je bila u stečaju. Tako je dobijena glavna zgrada sa 10.500 kvadratnih metara i još 8.000 kvadratnih metara pomoćnih objekata, dok se čitav kompleks prostire na oko 4,5 hektara.

Miroslav Čučković naglasio je da je za grad značajno da u vreme ekonomske krize promoviše kompanije koje su uspele da revitalizuju stare hale. Takođe, dodao je i da ova firma na Umci zapošljava onoliko ljudi koliko je ukupno zaposleno u Infostanu, Sava centru i Beogradskoj areni.

– Kompanija je značajna za zajednicu, jer redovno izmirujemo obaveze prema gradu i državi, dok su izvozni prihodi nešto što smanjuje republički deficit – rekao je Čučković.

Prema njegovim rečima, urađen je i katastar ovakvih lokacija, kojih u Srbiji ima 428, a od čega je u Beogradu oko 30. Među njima su DMB, Iskra Barič, Kluz i druge. On je istakao da je slična investicija bila i u Zemunu, gde je bivša fabrika obuće preuređena u televiziju Košava.

On je juče podsetio i da je Nacionalni savet za infrastrukturu doneo odluku da se u martu započne sa izgradnjom autoputa Beograd – Južni Jadran, koji će prolaziti pokraj firme „Grosoptik“. Ova izgradnja biće finansirana iz domaćih sredstava, a vrednost projekta će iznositi 100 milijardi dinara. Takođe, najavljeno je i ukidanje prvih 200 nepotrebnih privrednih prepreka za ovakve kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari