Deca srpske nacionalnosti iz Orahovca na Kosovu, koja dane provode u podrumu jedne oronule kuće, bez dovoljno svetlosti i u lošim uslovima, novu školsku godinu dočekaće u novom vrtiću.

Naime, humanitarna akcija „Vrtići Beograda za vrtić na Kosovu“ koju je uz podršku Sekretarijata za dečju zaštitu tokom matra i aprila organizovalo Udruženje vaspitača sa namerom da se deci u Orahovcu obezbede sredstva za bolje uslove za učenje i igru, uspešno je završena. Od prodaje ulaznica za pozorišne predstave koje su po vrtićima u priredila deca i vaspitači, ali i prodajnom izložbom uskršnjih radova prikupljeno je oko 2,2 miliona dinara.

– Uslovi u kojima borave mališani u Orahovcu zaista su loši. Ta prostorija u koju dolaze ne samo deca predškolskog uzrasta, već i školarci posle nastave, je njihovo mesto odrastanja, života, jedino mesto gde imaju slobodu, tako da smo imali potrebu da im pomognemo da i oni dobiju novi vrtić i drago mi je što su se roditelji beogradskih mališana odazvali. Odlučili smo da od prikupljenog novca kupimo prizemnu kuću sa dvorištem, koja će postati dečji vrtić i sad trenutno radimo administrativni deo, pa očekujem da sve bude gotovo do septembra – rekla je za Danas predsednica Udruženja vaspitača Beograda Snežana Stanković. x

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari