Kako bi se kod dece u vrtićima pravovremeno uočila odstupanja u razvoju govorno-jezičkih funkcija i primenili adekvatni tretmani, sve predškolske ustanove u Beogradu od 15. septembra imaće logopede.

Do sada su ove stručnjake imale predškolske ustanove na Voždovcu, Zvezdari, Čukarici, u Obrenovcu i Mladenovcu, a odnedavno i u Novom Beogradu, rekla je Ljiljana Jovčić, sekretar za dečju zaštitu, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vrtiću „Šećerko“. U ovom objektu, na primeru dobre prakse u PU „Čika Jova Zmaj“, održana je i prezentacija uloge i značaja logopeda u predškolskim ustanovama.

– Prisustvo logopeda u vrtićima i jaslama znači blagovremeno uočavanje mogućih poremećaja i odstupanja u razvoju govorno-jezičkih funkcija. Ovi stručnjaci najčešće se susreću sa govornim poremećajem kod dece i zato bi, sa svima onima koji ih imaju, trebalo da počne da se radi sa navršenih 12 meseci. U protivnom, poteškoće će se reflektovati i na čitanje i pisanje. Cilj Sekretarijata za dečju zaštitu jeste da dobra saradnja sa Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, kao što je imaju u PU „Čika Jova Zmaj“, bude zastupljena i u svim ostalim predškolskim ustanovama. Ovakav timski i multidisciplinarni pristup doprinosi unapređenju primarne zdravstvene zaštite dece i omogućava njihov pravilan rast i razvoj – istakla je Jovčić.

Poslednje ispitivanje u voždovačkoj Predškolskoj ustanovi „Čika Jova Zmaj“, u kome je učestvovalo 1.146 dece, pokazalo je da su kod mališana najčešća artikulaciona odstupanja, to jest odstupanja u izgovoru glasova, koja variraju u zavisnosti od uzrasta dece. Kod mališana srednje grupe tih odstupanja ima u 56 odsto slučajeva, kod starijih grupa u 45 odsto, a kod dece predškolskog uzrasta u 32 odsto slučajeva. Ovo istraživanje ujedno je pokazalo da su logopedi neophodni u vrtićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari