Iako grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, JKP Beogradske elektrane juče ujutro počele sa probnim grejanjem, koje će trajati narednih nekoliko dana. Prema rečima generalnog direktora ovog preduzeća Zorana Predića, sve je spremno za novu grejnu sezonu, energenata ima dovoljno i obavljene su sve tehničke pripreme.


– U narednih nekoliko dana imaćemo tople probe, pa apelujem na Beograđane da se za sada javljaju samo u slučaju curenja na instalacijama, ili ako nema grejanja u čitavim objektima, odnosno zgradama, kako bi naše ekipe sanirale eventualne kvarove. Nakon toga pozabavićemo se pojedinačnim slučajevima – rekao je Predić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da su obezbedili dovoljnu količinu energenata, kako mazuta tako i čvrstog goriva. Takođe, sklopljen je ugovor i sa Srbija gasom o isporuci gasa u narednom periodu. Grejanje u stanovima građana prestonice zavisiće od spoljne temperature, ali kako je istakao direktor Elektrane će se truditi da temperatura u stanovima uvek bude oko 21 stepen.

Prema informacijama dobijenih od JKP Infostan, koje je nadležno za naplatu usluge daljinskog grejanja, građani Elektranama duguju nešto više od 3,6 milijardi dinara. Član Gradskog veća Goran Aleksić, rekao je da se trenutno neće biti povećanja cene grejanja, ali apelovao je na Beograđane da izmire svoja dugovanja prema ovom preduzeću, jer će time grejanje biti još kvalitetnije.

– Grad razmatra cenu grejanja već nekoliko meseci, međutim moramo uzeti u obzir platežnu moć građana. Gledaćemo da u skorije vreme do toga ne dođe. Trenutno neće biti povećanja cene, ali ćemo to razmotriti u narednim mesecima – naveo je je Aleksić.

Sadašnja cena grejanja u Beogradu je 59.06 dinara bez PDV-a po kvadratnom metru. Aleksić je istakao da je prema poslednjim kalkulacijama realna cena bila bi oko 73 dinara bez poreza. Kako je rekao, gradska vlast svesna je da građani ne bi mogli da plaćaju tu cenu i dodao da građani mogu da budu spokojni jer neće biti prekida grejanja, a da će na niskim temperaturama raditi 24 časa dnevno.

Modernizovane toplotne stanice

Tokom remontnih radova ove sezone modernizovano je i oko 4.500 predajnih stanica na grejnim područjima Novi Beograd, Voždovac, Dunav i Konjarnik. U njih je ugrađen najsavremeniji automatski uređaji koji regulišu nivo toplote u zgradi na osnovu spoljašnje temperature vazduha.

Brojevi telefona za prijavljivanje kvarova

Curenje na instalacijama građani mogu da prijave Beogradskim elektranama na telefon 2093-100, a nezadovoljavajuće grejanje na 2093-011. Takođe, svoje žalbe mogu da upute i preko Beokom servisa na besplatan telefon 0800-110-011. Dispečeri svakodnevno dežuraju na ovom broju od 7 do 22 časa, ali se poruke mogu ostaviti i van radnog vremena, pa i tokom noći. Neophodno je da građani ostave svoje ime i prezime, broj telefona, adresu i broj stana i već sutradan će biti pozvani radi dopunskih objašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari