Mnogi će sugrađani tokom vikenda, zbog najavljenih visokih spoljašnjih temperatura, poželeti da se rashlade u „beogradskom moru“. Ali iz JKP Ada Ciganlija poručuju da je još rano i vrlo opasno za kupanje, budući da je temperatura vode daleko ispod dozvoljena 22 stepena Celzijusa.

– Ovih dana srednja dnevna temperatura vode bila je 15,8 stepeni Celzijusovih, ali očekujemo da se tokom narednih dana voda malo više zagreje i da u prvoj polovini juna pređe 22. podeljak Celzijusove skale. I dok se ne ispuni taj medicinski uslov, kupanje je zabranjeno. Inače, kalendarski sezona počinje 15. juna. Iako stalno apelujemo na to, bilo je pokušaja skakanja u vodu, ali ih naši dobro obučeni spasioci spreče u tome – izjavio je za Danas izvršni direktor JP Ada Ciganlija Milan Ilić. On podseća da će narednih dana biti pojačan broj spasilačkih ekipa koje će imati zadatak da informišu i upozoravaju ljude da je voda hladna i da nije za kupanje.

– Naša je obaveza da posetioce obavestimo i da ih odvratimo od kupanja, i drugih mera nemamo. Ukoliko čovek sam sebe ne zna da zaštiti, neće mu pomoći nijedna spasilačka ekipa. U svakom slučaju, naši će spasioci biti raspoređeni svuda oko jezera. U odnosu na broj posetilaca, tokom sezone organizovaćemo dovoljan broj spasilačkih ekipa, kao i ekipa hitne pomoći – dodaje Ilić. Što se tiče priprema za početak kupališne sezone, Ilić navodi da su u završnoj fazi, i da bi oko 20. maja sve trebalo da bude gotovo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari