Dok se ovih hladnih zimskih dana mnogi sugrađani bezbrižno greju u toplim domovima, malo ko u tom trenutku pomisli kako je deci koja žive ili rade na ulici i kojima je hladnoća svakodnevni „prijatelj“. U gradu postoji nekoliko ustanova gde ta deca mogu da dođu da se ugreju, okupaju, pojedu nešto i da prespavaju. Prihvatilište za decu i omladinu na Voždovcu jedna je od takvih institucija koja je iako popunjenog kapaciteta uvek otvorena za male sugrađane o kojima niko ne brine.

Rukovodilac prihvatilišta Danijela Stajković kaže za Danas da će svi mali beskućnici koji im zakucaju na vrata biti primljeni. U Prihvatilištu je sada toplo, mnogo bolje nego prošle godine.

– Broj dece koja su zbrinuta kod nas stalno se menja, jer jedni dolaze drugi odlaze, a ima i onih koji ne bi da idu odavde, jer im je ovde dobro. Sada ih imamo petnaestoro. U poslednja dva dana došlo nam je petoro dece, od kojih je troje sa ulice. To su deca koja prose, slabog zdravstvenog stanja i njima je odmah potrebno pomoći. Verujem da postoje deca koja su prosto naviknuta na ulicu, ali me uhvati strah od pomisli da se u njihovim malim glavama stvorila misao da to tako mora da bude. Oni treba da žive kao i sva ostala deca, a društvo treba da im pruži šansu i da shvate da neko brine o njima – priča Stajkovićeva. Ona naglašava i da još uvek kod dece postoji neki strah od dolaska u prihvatilište, jer misle da će ih tamo držati zatvorene, i da će njihova sloboda biti ograničena, što naravno nije istina.

Prihvatilište zbrinjava decu uzrasta od sedam do 18 godina i to su deca bez roditeljskog staranja, bez adekvatnog roditeljskog staranja, deca ulice, žrtve nasilja i zlostavljanja, deca u sudskom postupku, deca u procesu readmisije, deca sa poremećajima u ponašanju i deca žrtve trafikinga. Kao korisnici prihvatilišta ova deca imaju higijensko-zdravstvenu zaštitu, vaspitno-edukativne i psihološke radionice, podršku u osposobljavanju, ali i džeparac. Prema rečima Stajkovićeve deca ostaju u ovoj ustanovi dok im centri za socijalni rad ne nađu trajnije rešenje. Od 350 dece koja su tokom prošle godine prošla kroz Prihvatilište više od 200 mališana sklonjeno je iz rizičnih situacija i zbrinuto.

Za razliku od Prihvatilišta, gde je ovih dana toplo, u Svratištu u Krfskoj ulici imaju problema sa grejanjem, te su prinuđeni da od raspoloživih 120 metara kvadratnih, koriste samo šezdesetak kvadrata prostora, gde je vrlo teško zbrinuti tridesetoro dece, a još teže organizovati raznovrsne radionice. O kupanju tek nema ni reči.

– Problem je što je Svratište povezano sa zgradom Centra za socijalni rad Zvezdara, koja se nalazi u blizini i kad njima, nakon radnog vremena, u 14 časova isključe grejanje, onda je i kod nas hladno. I tako sve do osam časova ujutru. Zbog toga smo prinuđeni da se grejemo na struju, koja je slaba pa se neretko dešava da iskaču osigurači, jer je loša instalacija. Da problem bude još veći, nemamo odvojeno brojilo, pa kada do toga dođe mi ne možemo da uđemo u zgradu Centra za socijalni rad da ponovo uključimo struju, jer su njihova vrata zatvorena – objašnjava za Danas koordinatorka Svratišta Milica Đorđević.

Ona ističe da se zbog problema sa grejanjem gubi i sama svrha Svratišta, jer je ono upravo i otvoreno da bi deca sa ulice moga da se ugreju, a nekad i da prespavaju. Đorđevićeva je najavila da bi naredne nedelje trebalo da bude organizovan sastanak sa predstavnicima opštine Zvezdara, Centrom za socijalni rad, i sekretarima za dečju i socijalnu zaštitu, kako bi se problem sa strujom i grejanjem trajno rešio.

Svratištu grejanje 24 časa dnevno

Tokom jučerašnjeg popodneva u Svratištu za decu sa ulice u Krfskoj 7 ipak je uspostavljen dvadesetčetvoročasovni režim grejanja. „Naše ekipe u toku dana otklonile su smetnje u sistemu grejanja, toplotni kotao će uskoro profunkcionisati, tako da više neće biti prekida u snabdevanju toplotnom energijom“, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije Zoran Predić, generalni direktor JKP „Beogradske elektrane“.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da grejanje za ovaj objekat mora da se obezbedi jer u njega svakodnevno dolazi nekoliko desetina dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari