Doduše, još nismo dostigli Zapad, ali sve manje zaostajemo bar kad je reč o trošenju novca za „teranje mode“ kućnih ljubimaca, posebno pasa i mačaka. U gradu odavno radi najmanje dvadesetak specijalizovanih salona za kozmetičko doterivanja kuca i maca a posla ima na pretek. Ponekad se termini za ovu dlakavu „klijentelu“ zakazuju i po nedelju dana ranije.

Jedan od poznatijih salona je Pet studio Blek elegans u Miročkoj 1. Da biste doveli ljubimca u ovaj salon, neophodno je zakazivanje najmanje dva dana ranije, a po rečima Marka Jakovljevića, profesionalnog frizera za pse i mačke, svi termini su popunjeni u narednih nedelju dana.

– Klijentela je šarolika. Neki od njih zaposleni su u stranim ambasadama ili su vlasnici stranih firmi, ali sve u svemu, sve su to ljudi koji imaju novca i ne žale da potroše za doterivanje svog mačora ili psa. Naravno, sve je više i naših građana koji dolaze u ovaj salon – priča nam Marko, inače student veterine. Prema njegovim rečima, sa održavanjem dlake potrebno je početi sa četiri-pet meseci starosti pasa.

– Moja preporuka je da se ljubimac kupa i frizira svake tri do četiri nedelje, jer se u slučaju neredovnog kupanja javlja nečistoća i ekcemi. Kompletan tretman, a to podrazumeva pranje dlake, šišanje i feniranje, traje i do dva sata. Za dugodlaku veliku pudlu cena iznosi 4.500 dinara, dok za kratkodlakog psa valja izdvojiti 3.000 dinara – kaže Marko, i dodaje da se pranje zuba i uklanjanje dlaka iz ušiju kućnih ljubimaca ne naplaćuje.

Tu su i razne posebne usluge, kao što je farbanje i nadogradnja dlake, lakiranje noktiju po ceni od 1.000 dinara, a postoji i solarijum za pse, radi poboljšanja njihovog pigmenta. A ukoliko mušterija želi da mu pas bude u dobroj formi, i da pri tom ne pokvari frizuru na beogradskom vetru, postoji trenažna pokretna traka. Za 10 minuta korišćenja ove trake, vlasnik mora da plati dodatnih 800 dinara. Takođe, često su tražene usluge depilacije, higijenskog šišanja i tretmana protiv parazita. U salonu kažu da nisu gadljivi ni kada su u pitanju psi lutalice, naravno ako je neko spreman da plati kompletan tretman i da od ofucanog avlijanera „napravi“ lepotana. Sva oprema za ulepšavanje ljubimaca namenjena je isključivo za pse i mačke. U salonu se koriste hipoalergijski šamponi, balzami, lakovi, gelovi, preparati za sjaj i volumen dlake, kao i mnogobrojne gumice i mašnice za lepšu frizuru.

Čak ni prevoz do salona ne predstavlja nikakav problem za vlasnike, jer postoji specijalni pet-taksi. Naime, ljubimac se prevozi džipom koji je dezinfikovan i obavezno mora da ima klima uređaj. Posle završenog tretmana vraća tako uparađenog četvoronošca na kućnu adresu. Pa nek neko kaže da je pseći život težak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari