Miroslav Čučković, član Gradskog veća, posetio je juče Industriju mašina i traktora (IMT) u Novom Beogradu kako bi promovisao državni program subvencionisanja prodaje traktora poljoprivrednicima. Republika od 5. maja odobrava subvenciju od 2.000 evra za svaki kupljeni traktor, a Sekretarijat za privredu će pismeno obavestiti svih 14.711 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada da je program subvencionisanja u toku i pozvati ih da se prijave. U republičkom budžetu za ovaj program do kraja godine obezbeđeno je 400 miliona dinara.


– Očekujemo da će beogradski poljoprivrednici u velikom broju iskoristiti ovako povoljnu priliku i kupiti novi traktor, budući da je mesečna rata otplate, na period od sedam godina, ispod 100 evra. Grad će aktivno pratiti sve privatizacije privrednih i industrijskih kompleksa poput novobeogradskog IMT i rakovičkog IMR, kako više nijedan kvadratni metar u Beogradu ne bi bio prodat u bescenje. Ove dve fabrike trebalo bi da budu izmeštene na treću lokaciju, a 36 hektara ekskluzivnog zemljišta na Novom Beogradu i 22 hektara u Rakovici da se proda po komercijalnim cenama. Time bismo sprečili problem kakav sad imamo sa Lukom Beograd. To je od velikog interesa za Grad, i ispoštovaćemo ono što menadžment firme bude dogovorio sa nadležnim ministarstvom, a naša uloga u tome će biti u zavisnosti od modela za koji se odluče da im pomognemo u iznalaženju odgovarajuće lokacije – istakao je Čučković.

Budući da su ovo jedine dve fabrike traktora u jugoistočnoj Evropi, budućnost im je zagarantovana na novoj lokaciji u Surčinu, Obrenovcu ili po obodima Beograda, gde su već formirane industrijske zone. Bitno je da će 1.500 ljudi koji rade u ove dve fabrike sigurno zadržati svoja radna mesta ukoliko se subvencionisanje prodaje traktora nastavi i ukoliko ih poljoprivrednici budu kupovali, s obzirom na to da je njihov izvoz bitno porastao. Grad će napore ove dve fabrike da ostanu u poslu pomoći tako što će naći lokaciju na koju će one biti izmeštene, bilo da se ujedine u jednu fabriku, ili da nastave zasebnu proizvodnju, kazao je Čučković.

Za 15 dana ugovoreno 1.000 traktora

U svim zemljama u okruženju postoji ne vrsta subvencionisanja prodaje poljoprivredne mehanizacije. Rezultati su dobri i kod nas, o čemu svedoči i podatak da je u proteklih 15 dana ugovorena prodaja 1.000 traktora, dok je u prošloj godini na domaćem tržištu IMT prodao svega 450 traktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari