S obzirom na prognozirane visoke dnevne temperature u narednim danima, uprava JP Ada Ciganlija apelovala je na posetioce da poštuju pravila ponašanja na kupalištu.

U apelu se podseća da je kupanje van radnog vremena spasilaca (od 10 do 19 sati), noću i rano ujutru, kao i van delova jezera obeleženih bovama, najstrože zabranjeno. Preplivavanje jezera nije dozvoljeno ukoliko to ne čine aktivni plivači ali, čak i u tom slučaju, neophodno je javiti se spasiocima.

Lekari Hitne pomoći apeluju na hronične bolesnike da se pridržavaju propisane terapije i da se sklanjaju od sunca, a pre ulaska u vodu da se jave spasiocima kako bi obratili više pažnje na njih. Neophodno je i pokvasiti se pre ulaska u vodu, ili pod tušem ili u samom jezeru, što je dobra zaštita od infarkta. Nipošto ne treba ulaziti u jezero pod dejstvom alkohola, sedativa i opijata, kao ni neposredno posle obroka. Pre ulaska u vodu, neplivači i poluplivači bi trebalo da se jave spasiocima, a do kraja leta im je na raspolaganju i besplatna škola plivanja, gde će vrlo brzo savladati ovu disciplinu. Škola plivanja se održava svakodnevno, od 10.30, a svi zainteresovani dodatne informacije mogu dobiti u upravi kupališta koja se nalazi na levoj obali jezera.

Na osnovu višegodišnjeg iskustva spasilačkih službi, najviše neprijatnih i neželjenih situacija rezultat su kršenja najmanje jednog od ovih pravila.

Bežični internet

Kompanija ZoviMe omogućila je svim posetiocima Ade da koriste besplatni vajrles internet, postavljanjem Motorola MotoMešDuo baznih stanica na kupalištima sa makiške i novobeogradske strane. Signalom je pokriveno dve trećine teritorije Ade Ciganlije, zona u kojoj se nalaze restorani i kafići, kao i najveći deo plaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari