Javna rasprava o Strategiji za unapređenje inkluzivnog obrazovanja romske i druge marginalizovane dece za period od 2010. do 2014. godine, održana je juče u opštini Novi Beograd. Prema podacima opštine, na teritoriji Novog Beograda živi 736 romskih porodica, od toga je 405 dece, od kojih je najviše u uzrastu od sedam do 15 godina u 15 neformalnih nehigijenskih naselja.


Svetlana Vlahović, koordinator Saveta za podršku inkluzivnom obrazovanju opštine Novi Beograd, rekla je da je veoma nizak stepen uključenosti dece u predškolsko obrazovanje i on iznosi svega 3,4 odsto od ukupnog broja. I da je važno edukovati roditelje kao bi od najranijeg uzrasta deca bila uključena u sistem obrazovanja. Kao osnovni problem za uključivanje Roma u redovne tokove društva Vlahovićeva je navela i nepostojanje ličnih dokumenata. Tako da oni teško mogu da ostvare prava iz sistema socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja .

Vlahović je navela i siromaštvo tih porodica kao još jedan od problema koji su anketirane porodice istakle kao razlog zbog čega njihova deca nisu uključena u sistem obrazovanja. Jedini predstavnik Roma koji se pojavio na raspravi Jusuf Bajrami, predsednik humanitarne organizacije „Bratstvo“, takođe je istakao da je ključni problem dokumentacija, i da su završili sa naknadnim upisom gde je pokrenuto više od 400 zahteva za lična dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari