Na beogradskim ulicama iz godine u godinu sve je više stranaca, taj trend je nastavljen i ove kada je, prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, za prvih sedam meseci 2013, prestonicu posetilo ukupno 343.063 turista od kojih je 274.888 gostiju iz inostranstva, kaže za naš list direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov, što u odnosu na prošlu godinu za isti period znači povećanje od 11 odsto, kada je reč o posetama i sedam odsto u noćenjima.

U julu je zabeleženo povećanje broja stranih gostiju od 28 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u noćenjima zabeležen porast od 23 odsto.

Među gostima u toku godine najbrojniji su turisti iz Slovenije, Nemačke, Hrvatske, BIH i Rusije, dok su najviše noćenja od početka godine ostvarili turisti iz Slovenije, Nemačke i Rusije.

– Od smeštajnih kapaciteta grada, u koji spadaju hoteli, hosteli i privatan smeštaj, u letnjim mesecima traženiji je hostelski i privatan smeštaj. Razlog tome je što u tom periodu dolaze većinom mladi ljudi, kojima je važna lokacija smeštaja i pristupačnost cena, dok je popunjenost hotela veća tokom septembra i oktobra kada se održavaju poslovni skupovi, seminari i događaji tog tipa – navodi Veselinov. On dodaje da je jedna od najposećenijih manifestacija tokom leta u gradu bio Beogradski festival piva koji iz godine u godinu posećuje sve više kako domaćih tako i stranih gostiju. Druge dve manifestacije koje doprinose broju gostiju su festivali Exit i Guča. Takođe, veliki broj koncerata, kulturnih, sportskih, zabavnih i drugih manifestacija je doprinelo da Beograd bude posećena destinacija ove turističke sezone.

– Beograd postaje sve popularnija destinacija u Evropi. Dostupnost destinacije jedan je od krucijalnih faktora za opredeljenje turista, pored toga imamo i konkurentne cene u odnosu na evropsko tržiste city break gradova, ali i aktivnu promociju našeg grada u inostranstvu – objašnjava direktor TOBa.

Prema njegovim rečima, Beograd je poznat kao City Break destinacija, odnosno destinacija za kratki gradski odmor, što najčešće odgovara produženom vikend boravku. Najčešći aranžman koji koriste strani turisti jeste City Break paket, koji nudi posetu Beogradu na dve do tri noći, odnosno tri do četiri dana, npr. od četvrtka do nedelje, ali u zavisnosti od kreiranih paketa turističkih agencija, boravak može biti i duži.

Očekuje se 70.000 turista sa reka

Prema najavama, u toku ovogodišnje sezone, Beograd bi trebalo da poseti oko 550 brodova i više od 70.000 turista, međutim, tačan broj znaće se tek nakon završetka sezone. Prošlogodišnja sezona završena je najbrojnijom posetom do sada, dolaskom 480 broda i oko 61.000 turista, a ukoliko se ispune i ovogodišnja očekivanja biće zabeleženo povećanje broja gostiju od 15 odsto. Krstarenje Dunavom atraktivno je za turiste iz Kanade, USA, Nemačke i Velike Britanije, kao i iz Austrije, Francuske, Italije i Skandinavije koji posećuju istorijske, kulturne i zabavne sadržaje, a među najposećenijim su Beogradska tvrđava, Hram Svetog Save, Muzej 25. maj, Knez Mihailova ulica, ali i brojni drugi lokaliteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari